Tek je nešto više od godinu dana otkako su javnosti predstavljeni keramički suveniri Muzeja Međimurja u Čakovcu, koje je izradila ugledna likovna pedagoginja i keramičarka Jelena Valkaj iz Železne Gore. Svi su oni replika muzejskih eksponata koje danas iz muzejske suvenirnice kući može ponijeti svaki posjetitelj ili ga odabrati kao dar za neku priliku ili dragu osobu. Očuvanje duhovnih i materijalnih pokretnih dobara našeg kraja, njihova prezentacija te sadržajna interpretacija javnosti, poslanja su Muzeja Međimurja koji kroz svojih 17 suvenira dočarava i u obiteljske i poslovne prostore donosi slijedeće keramičke zanimljivosti: svjetiljku, lonac, askos, kasicu, šalicu, grb obitelji Zrinski, nadgrobnu ploču Nikole IV. Zrinskog Sigetskog (sve s Arheološkog odjela), grb obitelji Zrinski, grafički prikaz Nikole VII. Zrinskog (Povijesni odjel), pokladne maske –lafra i lampa (Etnografski odjel), kamenu kasa, keramičku košaricu i spomenik Nikoli VII. Zrinskom (Kulturno-povijesni odjel).

Uz spomenuto, za Terme Sveti Martin oblikuje također specifične suvenire – žabice, pozoje i slike s jabukama. Umjetnička sloboda s kojom se posvetila osmišljavanju suvenira Termi, izostala je kad je riječ o oblikovanju replika nekih muzejskih eksponata. O tome autorica Jelena Valkaj kaže:

 To je vrlo izazovno. Ne samo da je čast izraditi suvenire za ovako uglednu ustanovu, koja čuva i štiti međimursko povijesno i kulturno dobro, nego je na meni bilo i hvatanje ukoštac sa svim zahtjevima tog projekta. Vrlo sam intenzivno radila na replikama kako bi ih pripremila. Nešto ću s vremenom dorađivati, to mi je jasno, no ako gledam ukupnu sliku onda se ne mogu požaliti jer uvijek dugo radim dok ne budem zadovoljna.

Jelena Valkaj

Aleksandra Ličanin