Zima je gotovo neprimjetno pokucala na vrata i unišla u naše domove. Sa sobom je donijela pucketanje u pećima i kaminima, trljanje ruku nakon ulaženja u stan, mirise kolača, kuhanog vina, paljenje svijeća… Badnjak kao prvi dan božićnog trodnevlja donosi svečano raspoloženje, užurbanost i pripreme za iduća dva dana. Ukrašavanje božićnih jelki, spremanje kolača i jela, pečenje kruha… Naporne pripreme u toplini domova u Međimurju kriju mnoge običaje koji variraju od jednog sela do drugog.

Krenimo od samog imena blagdana. Riječ „badnjak“ označava panj koji se unosio u kuću dan prije Božića. U nekim kršćanskim slavenskim krajevima unosila su se tri panja kao simbol Svetog Trojstva. Spomenuti panj je u srodstvu sa riječju „badanj“ koja označava izduben trupac koji se koristio na vodenicama. Primjerice, rijeka i naselje Bednja nazvani su prema istom korijenu.

Vjerojatno najrašireniji aktivni običaj je unošenje slame u kuću, u nekim domovima za Badnjak, u drugima baš za Božić. Obično bi se s pojavom sumraka, oko 17 sati, u kući ugasilo sve izvore svjetlosti. Potom bi glava obiteji, često najstarija muška osoba, ušao u kuću noseći smotuljak slame koju bi stavio pod stol na kojem se blagovalo. Kićenje bora, jelke ili ariša uvedeno je tek mnogo kasnije. Na Badnjak su se općenito običaji vezali uz dolazak nove godine koju se nastojalo blagosloviti kako bi bila rodna i obilna.

S tim u vezi postoji i običaj „bajanja“ koji se u nekim krajevima izvodi na Badnjak, a u drugima na Štefanje. Bajanje je stara međimurska formula blagoslivljanja doma izobiljem svake vrste. Počinje poznatim riječima „Na to mlado leto/zdravi veseli/tusti debeli…“ nakon kojeg slijedi nabrajanje svega dobrog što želimo domaćinu…

Na pragu smo jednog od onih prekrasnih dana za kojih možemo uživati u ljepoti toplog ukrašenog doma i prisustvu obitelji. Zato bacite pogled na svoju jelku, upijajte ugodne mirise iz kuhinje i družite se sa svojim najdražima dok svira „Narodi nam se“, jedna od najstarijih sačuvanih božićnih pjesama čiji refren također počinje sa „Na to mlado leto/veselimo se…“