Ljeto polako odmiče kraju, a s posljednjim tjednom kolovoza u gornjem je Međimurju započela berba grožđa. Općenito se početkom sezone “bratve”, kako glasi stari međimurski termin za berbu, smatra 24. kolovoza. Tog se dana, naime, slavi kršćanski blagdan sv. Bartolomeja. Osim sa sv. Bartolom, prema Bibliji jednom od dvanaestorice Isusovih apostola, sezona bratve povezuje se i s blagdanom sv. Roka. Njegov je spomendan 16. kolovoza.

U Međimurju postoji snažna tendencija povezivanja kalendara s radom na zemlji. Kako je kršćanska tradicija gradila na raznim slavenskim običajima, neke su se težnje preklopile i oformile novi, zanimljiv spoj koji je često kombinacija starije, poganske i novije kršćanske tradicije. Tako npr. sv. Martin označava završetak sezone berba te se slavi “krštenjem” mošta. Za blagdan sv. Vinka mošt je već zreo, odn. pretvoren je u vino. Ledeni sveci sredinom svibnja najavljuju toplije vrijeme.

Zanimljivi običaji poput postavljanja klopotca uz Rokovsko proštenje prepliću se s navedenim blagdanima. Spomenute tradicije izvrsna su prilika na kojoj međimurski turizam doista može graditi i razvijati se. Kombinacija povijesti, etnološkog i etnografskog blaga, ulaganja u vinarstvo i vinogradarstvo, odn. enogastronomiju čini smjer u kojem se gornje Međimurje razvija te će se razvijati i u budućnosti. Najbolji dokaz tome je manifestacija Urbanovo.

Zato o svim tim bogatstvima valja govoriti što više i potencijalnim gostima ponuditi cjelovit proizvod, zapravo i više od proizvoda. Potrebno im je ponuditi nadasve ljubazan pristup, mogućnost aktivnog odmora te, najvažnije, nezaboravno iskustvo. Suradnja svih međimurskih proizvođača, poduzetnika, udruga, vlasti i ostalih građana preduvjet je u pletenju mreže kojom će fenomenalna ponuda ispuniti svaki kutak maloga Međimurja.

Berači su laganim tempom pohrlili u vinograde i dvorišta s brajdama. Ljeto je bilo prilično osunčano što znači i dosta šećera. Poželimo našim vinogradarima i vinarima, no i ostalim sumještanima koji možda u dvorištu održavaju pokoji trs, dobru berbu, ukusno grožđe, puno mošta i, u konačnici kvalitetno vino koje će se dobro piti i još bolje prodavati!