Posljednjih nekoliko godina možemo svjedočiti porastu broja turista u Međimurju, a pogotovo onih koji u naš predivni kraj dolaze na dva kotača. Neki dolaze automobilima i svoje bicikle voze sa sobom, dokneki dođu pa ovdje iznajmljuju bicikle, no ima onih koji se na put spremaju i dolaze samo na dva kotača. Svaka im čast!

Svi oni koji su imalo upoznati s biciklizmom i prate svijet biciklizma, sigurno su čuli za Euro Velo. Euro Velo je jedan zanimljivi projekt Europske biciklističke federacije koji se bavi razvojem biciklističkih staza na europskom kontinentu, a čija ukupna, do sada, duljina trasiranih staza iznosi preko 20 tisuća kilometara, što je tek jedna trećina od planiranih 60 tisuća.

Staze su namijenjene razvoju biciklizma i biciklističkog turizma diljem Europe, ali i poticanju lokalnog razvoja biciklizma. Ovaj projekt, iako možda niste čuli za njega, uvelike je utjecao i na razvoj biciklizma u Međimurju.

Euro Velo 13 – Ruta željezne zavjese

Jedna od za sada 15 trasiranih ruta, ona Euro Velo 13, nama je ipak najzanimljivija. Zašto? Ovo je ruta koja prolazi kroz ukupno 20 država Europe, a jedna od tih država je i Hrvatska, gdje ruta prolazi, ni više ni manje kroz naše malo Međimurje.

Ukupne duljine 10.400 kilometara, ruta prolazi pokraj čak 14 UNESCO zaštićenih područja, tri europska mora (Barentovo more, Baltičko more i Crno more), te brojne rijeke od kojih valja izdvojiti onu našu, rijeku Muru. Razlog zbog kojeg je ovo područje uključeno u rutu je taj što je rijeka Mura, zajedno s rijekom Dravom i Dunavom zaštićeno područje na UNESCO-voj listi kao rezervat biosfere. Upravo duž rijeke Mure Euro Velo 13 ruta vodi prema rijeci Dravi, pokraj koje vodi sve do Dunava.

2000px-EuroVelo_Route_13.svg

Zanimljivosti vezane uz rutu

  • prolazi kroz 20 država, od kojih je tek 14 njih u Europskoj uniji,
  • Ako bi dnevno vozili 300 kilometara, trebalo bi vam ukupno 35 dana da prođete rutu od početka do kraja,
  • popularna je zbog dobre gastronomije država kroz koje prolazi,
  • ruta prolazi kroz 14 UNESCO zaštićenih područja
  • sastoji se od ukupno 16 etapa