U zelenom okrilju Perivoja Zrinskih u središtu Čakovca, očuvano je povijesno srce oko kojeg je izrastao grad vrhunske komunikacije, infrastrukture, hortikulture, gospodarske propulzivnosti, dinamičnih kulturnih sadržaja. Grad ugodan za život, grad po mjeri čovjeka. Uz povijesnu jezgru koja se isprepleće oko Muzeja Međimurja, Staroga grada i njegovih bedema, Čakovec krase i drugi predznaci.

Park (2 of 12)_1600x1067

Potencijali grada ogledaju se i u vrhunskim sportskim objektima koje pohode profesionalci i rekreativci. Povijesno-kulturne znamenitosti intrigiraju domaćine zbog želje da očuvaju njihove vrijednosti i trajno ih oplemenjuju, a to vrijedi i za goste koji predanost na prvi pogled prepoznaju. Sadržaji za mlade, za ljubitelje glazbe i kazališta, baštine, za avanturiste i podjednako za one željne udobnosti, u Čakovcu su uvijek dostupni.

Od manifestacija poput Međimurskog fašnika kojem je više od pedeset godina, preko Majskog muzičkog memorijala Josip Š. Slavenski, Ljeta u gradu Zrinskih, Porcijunkulova, Assiteja i Jazz faira, do Adventa, europskih i svjetskih teniskih turnira. Centar za kulturu “sjedište” je kazališnog i filmskog života te izložbenih postava suvremene umjetnosti, brojni kafei više su od mjesta prijateljskih susreta. Sve češće su to mjesta izložbi, malih koncerata, stand up komedija, kvizova. Uz mnoga kulturna udruženja u Čakovcu djeluje i zbor Josip Štolcer Slavenski koji vrijedi za jednog od ponajboljih amaterskih zborova u Hrvatskog te Big Band koji diljem svijeta poznatu međimursku popevku preobražava u suvremeni jezz izričaj.

 

Nema u Čakovcu letargije. Omjer mira i društvene propulzivnosti kad je o događanjima riječ, i dalje su u okvirima poželjnih. Djeca u čakovečkoj Školi animiranog filma svake godine iznova zadivljuju svijet svojim animacijama, što nije čudo jer je djeci lijepo i ugodno živjeti u gradu kulture koji je ujedno i grad – prijatelj djece.

Vrhunski zalogaj spravlja se u čakovečkim restoranima Mundoaka, Shamper, Rustica, ali i Maloj hiži u Mačkovcu koja godinama kotira kao jedan od najboljih hrvatskih restorana,…

Gimnastičar Filip Ude, dobitnik srebrne olimpijske medalje u Pekingu građanin je Čakovca, a uz gimnastiku u Čakovcu gotovo da i nema sporta kojim se Čakovčani ne bave i za koji nisu izgrađeni stadioni, dvorane, bazeni, fitness centri te su stoga uvjeti za rekreaciju ali i pripreme vrhunskih sportaša ovdje odlični. Čakovečki teniski klub pak nosi ime po još jednom slavnom građaninu Čakovca, osvajaču Davisova pokala – Franji Punčecu (1913.-1985.). (AL)