Povijest Čakovca seže u 13. stoljeće, no istinsku prepoznatljivost grad postiže sredinom 16. stoljeća. Tada političko-gospodarski, kulturni i procvat religijskog života, na ovaj komadić zemlje, svojim imenom i djelovanjem utjelovljuje plemićka obitelji Zrinski. Neizbrisiv je trag kojeg su ostavili i to ne samo u povijesnim analima, već i u kulturi življenja Čakovca. Zato ga danas zovemo Gradom Zrinskih.

Bogat kulturni i umjetnički život koji su u Čakovcu vodili brojni članovi obitelji Zrinski, do danas je imperativom u društvenom miljeu grada. Aspekti oplemenjivanja branda Zrinski su mnogi i raznovrsni, i ne vežu se samo uz grad, već uz cijelu Međimursku županiju. U značajnoj mjeri tome pomaže djelovanje javnih institucija, među kojima valja izdvojiti Muzej Međimurja, čiji je postav velikim dijelom posvećen Zrinskima, i čakovečku Maticu hrvatsku, koja organizira znanstvene skupove upravo na temu ove obitelji vojskovođa, književnika, prosvjetitelja.

Upravo je na inicijativu Matice 2008. godina bila proglašena godinom Zrinskih, a danas je 30. travnja Spomendan na žrtvu Zrinskih, jer riječ je o datumu (1671. god.) pogubljenja Petra Zrinskog i Krste Frankopana. Povijesna vojna postrojba „Zrinska garda”, konjički klub „Zrinski” i streličarski klub „Katarina Zrinski” kao udruge pridonose brendiranju imena u okvirima gradskog, županijskog i nacionalnog kulturološkog i sportskog djelovanja. (AL)

https://www.facebook.com/lovelymedjimurje/videos/911598842284464/