Srijeda je u većini Hrvatske radni dan kao i svaki drugi, no ne i u Čakovcu. Svi Čakovčanci znaju da je srijeda dan kad se prema Sajmišnoj ulici slijeva more ljudi, automobila, robe, bicikala i još svašta nečega. Ukratko, srijeda je dan za čakovečki sajam i za ništa drugo (barem ujutro)!

Srijeda je dan za trgovinu, kupovinu i veseli žamor ljudi

U Čakovcu se već godinama od rane zore trguje domaćom robom, starinama, vlastitim rukotvorinama i domaćom hranom.

U zimskim mjesecima, mogu se naći i sanjke!

U zimskim mjesecima, mogu se naći i sanjke! (FOTO: mnovine.hr)

Kolekcionari mogu pronaći stare stripove, knjige, romane, glazbene ploče, šivaće mašine, posuđe, starinski alat, dok gurmani mogu pronaći sve domaće namirnice! Domaće sireve, vrhnje, jaja, meso, povrće, voće, med… a što je najbolje, trgovci će vam nerijetko ponuditi i besplatan uzorak njihove domaće ‘klope’. Tako možete uštipnuti malo dimljenog sireka, šnitu domaće kobasice, a za desert komadić jabuke.

Možete zamisliti da to radite u dućanu prije nego odlučite staviti kilu kobasica u košaricu?

Za dva grincajga može manje!

“Kila jabuka je 6 kn! Izaberite ih sami pa ćemo ih izvagati. To bi bile skoro 3 kile! Ma dobro, dat ćemo ih za 15 kn!”

“Ostala su još samo dva grincajga! Hoćete obadva za 7 kn?”

Na sajmu se nerijetko cjenka!

Na sajmu se nerijetko cjenka! (FOTO: mnovine.hr)

To su razgovori i ponude koje se nerijetko čuju s raznih štandova, a poznati su kao cjenkanje! Malo ušparate na grincajgu, malo na pet kupljenih stripova i taman da imate za ukusne kobasice i ostalu domaću hranu koja se peče u obližnjoj pečenjarnici!

Idemo na kobasice na sajam!

Nakon što ste napunili ceker, vrijeme je za okrjepu! Pečenjarnica na sajmu zaštitni je znak sajamske srijede i poznata je po tome što se u njoj peče sve domaće!

Neki čak odlaze na sajam samo radi dobre hrane i dobrog društva! Pa zašto i ne bi? Teško je odoljeti mirisu kobasica, pečenog bunceka, kotleta i kotlovine! Kvaliteta ponude je na samom vrhu, cijene su prihvatljive, a što je najbolje, uvijek ćete sresti poznanike s kojima možete popiti gemištek ili dva.

Bilo kako da bilo, čakovečki sajam zaštitni je znak grada koji se mora čuvati.  Zato ceker u ruke i dođite na kobasice!