Zahvaljujući jakom interesu ponajprije zajednice, ali i zaslužnih pojedinaca, velik broj običaja i predmeta vezanih uz tradiciju u Međimurju preživio je izlazak iz upotrebe. Jedna od institucija najzaslužnijih za čuvanje kulturne baštine svakako je i Muzej Međimurja Čakovec. Cimbule, nekad instrument izrazito raširen u Međimurju, ukrašavat će budući Muzej nematerijalne baštine pojavom i zvucima i tako ostati sačuvane za buduće generacije.

Cimbule, nažalost, u današnje vrijeme rijetko imamo prilike čuti. Nekad su tonovi njihovih žica obogaćivali svadbe, čehare, fašničke svečanosti i veselice općenito. Neki od rijetkih međimurskih cimbulaša su Neven Kolarić, Vilim Čituš i Dražen Balog.

Mađarske koncertne cimbule (ili cimbal) razvio je V. Josef Schunda 1874. godine. Želio je citre, koje su u Mađarskoj često svirali putujući romski glazbenici, pretvoriti u veliki koncertni instrument. Ovo je, između ostaloga, trebalo probuditi mađarski nacionalni identitet u 18. stoljeću. Za cimbule su pisali i poznati klasični skladatelji kao što su Zoltan Kodaly, Igor Stravinski i Franz Liszt. Osim njih, upotrebljavali su ih i mnogi drugi popularni glazbenici (npr. Elvis Costello).

Umijeće izrade i sviranja cimbula zaštićeno je kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Glazba ovog narodnog instrumenta odzvanjat će u novom, već spomenutom Muzeju nematerijalne baštine, od 2020. godine.