Međunarodni dan žena ili kod nas popularno zvani Osmi mart, obilježava se svake godine upravo na 8. ožujak. Na taj dan slave se žene i njihova ostvarenja u raznim područjima života, a ujedno se traži i njihova veća jednakost.

Dan žena obilježava se raznim umjetničkim performansima, konferencijama i koncertima, a prvi kao takav počeo se slaviti početkom 20. stoljeća.

Kako je počela borba za jednakost spolova?

Sve je započelo 8. ožujka 1857. godine kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Protesti su se 8. ožujka nastavili događati i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio onaj 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Dan žena protesti šivačica

Protesti za Dan žena

Dvije godine kasnije, prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu gdje je njemačka socijalistica Clara Zetkin dala prijedlog za pokretanjem Međunarodnog dana žena. Predložila je da bi svaka zemlja barem jedan dan u godini trebala slaviti žene kako bi im bilo što je lakše moguće ostvariti sva njihova prava.

Naravno, više od 100 žena iz 17 zemalja prihvatilo je njen prijedlog i Dan žena je formiran. Doduše, bilo je to 19. ožujka, a među prvim zemljama bile su Austrija, Danska, Njemačka i Švicarska. Kasnije je odlučeno da se Dan žena slavi 8. ožujka.

Ujedinjeni Narodi prihvatili su slavljenje žena tek 1975. godine, a od tada svake godine osmišljavaju posebnu temu za ovaj dan.

Kako se danas slavi Dan žena?

Na zapadnom svijetu se Dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih jer se povezivao s komunizmom, no ipak se u većini zemalja na ovaj dan dragim ženama poklanja cvijeće, darovi ili mali znakovi pažnje.

Zanimljivo je da je u nekim zemljama Dan žena službeni praznik, primjerice u Rusiji, Armeniji, Crnoj Gori, Ukrajini, Zambiji i Azerbejdžanu.

Ovogodišnja tematika Dana žena je #PressforProgress (Pritisnite za napredak).

Ovogodišnja tematika Dana žena

Ovogodišnja tematika Dana žena

Time se poziva sve žene da se ujedine i naprave nešto za napredak žena te se glasno poručuje da žene više ne žele čekati jednakost već je žele početi živjeti!