Na desnoj obali rijeke Mure, na završecima brežuljaka s kojih se ocrtavaju vinogradi i voćnjaci, živi mjesto Sveti Martin na Muri i njegovo općinsko područje. A s njegova grba se u crvenom polju štita javlja bijela guska koja slovi kao simbol svetog Martina, zaštitnika Općine. U kljunu nosi grozd i priziva asocijaciju vinorodnog kraja u kojem obitava, dok se pod guskom pruža bijela valovita greda. To je rijeka Mura pored koje se stvarao i rastao život ovog kraja.

Upravo tu, u najsjevernijem kraju Hrvatske, prostor je oduvijek slovio i kao najlakši za prelazak preko rijeke koja je do danas zadržala dobar dio svojih prirodnih obilježja. Na Muri su, svjedoče pisani tragovi, u 18. stoljeću žito mljeli riječni mlinovi. Početkom 20. stoljeća bilo ih je gotovo stotinu, da bi danas na te idilične povijesne trenutke podsjećao jedan mlin, jedini u Hrvatskoj. Onaj u Žabniku. Danas uz njega stoji i Mlinarska hiža kao objekat koji zaokružuje turističku zonu uz mlin, Mlinarev poučni put i obližnji ribički dom. Radi na mlinskom mehanizmu iz 1902. godine, a uloga mu je prije poučna i muzejskog eksponata, nego praktična, iako se posjetitelji mogu uvjeriti u njegovu funkcionalnost i kućama ponijeti vrećicu svježe mljevenog kukuruznog brašna.

TZ.Sv.Martin-1586_1600x1067

Nedavna povijest se i danas prepričava, no ona pradavna intrigira arheologe, povijesničare i geografe, a vraća nas u 1. stoljeće poslije Krista. Najstariji arheološki dokazi o naseljavanju Kelta i Ilira na tom području, osobito u naselju Gradiščak, su brojni, no najviše intrigiraju nazivi rijeka – Mura i Drava, koje omeđuju Međimurje, a koje su keltskog porijekla. Isto vrijedi i za rimski grad Halicanum, osnovan u 1. stoljeću, čiji se ostaci i danas istražuju, a nalazišta svjedoče kako je riječ o najvažnijem antičkom lokalitetu u županiji.

Kamen, cigla i topla voda

Još jedan od povijesnih elemenata koji u naselju Sveti Martin na Muri danas živi jednako snažno kao i nekada, jest Crkva sv. Martina. Nema mjesta sumnji, to je spomenik čiju je vrijednost teško nadmašiti na ovom području, a trag je gotičko-baroknog stila iz vremena nastajanja. Isprva je na njezinom mjestu stajala drvena župna crkva, a kamena gotička podignuta je sredinom 15. stoljeća. Zaštitnik župe je Sveti Martin rođen oko 315. godine u današnjem mađarskom Szombatelyju, nekada zvanom Sabarija. Kroz povijest se naziv naselja mijenjao pa je tako Sveti Martin na Muri bio i Muraszentmarton, Martin na Muri, Pomorje. Posjede su u njemu imale obitelji Lacković, Zrinski, Feštetić, Althan.

Pored prepoznatljivosti po riječnom mlinarenju i proizvodnji brašna, u recentnoj povijesti mjesto je bilo znano i po razvijenoj ručnoj proizvodnji cigle sredinom 20. stoljeća te gradnji toplica u Vučkovcu 1931. (AL)