Turistička zajednica općine Nedelišče i Pansion Mamica vas zovu: Dojdite peške, z biciklinom, ili autom 27.06. u Mamicu!

Pogledajte kak se klepaju srpi i kose, kak se melje “mela”, probajte i kupite košćično olje ak Vam se dopadne… Pomognite napraviti Mamicu i Japicu od slame, odmorite na senu. Ak ogladnite, uz poznatu ponudu pripravili bumo jajca s hajdinom kašom i friške vugurke, ričet s kobasicom i pečeni odojek. Poslepolne, bumo se prijeli posla i ječma poželi, kak negda. A dok posla zgotovimo bumo malo zaigrali i zapopevali.

Na žetvu nam dolazi Nikola Faller, mag. kiparstva i osnivač kiparske kolonije i udruge “Slama” www.slama.hr . Zovemo Vas da vidite što će napraviti u Mamici od međimurske slame . Što je slama za Nikolu Fallera:

Slama je zaista blago našega kraja, ona može biti uobličena uz radost stvaranja u umjetničko djelo, ali korištena i na niz drugih načina. Neke njene blagodati smo zaboravili a neke treba još tek otkriti. Slama je lako dostupan ekološki energent, a kao građevinski element i prirodan izolator postaje sve aktualnija i traženija, može se koristiti i za izradu odjevnih i uporabnih predmeta. Niz njezinih svojstava i mogućnosti je zaista velik i moglo bi se još puno napisati, ali bolje od toga je neposredno doživjeti čaroliju SLAME – DOBRO DOŠLI!

Photo:  http://rastimo-u-vjeri.com

Photo: http://rastimo-u-vjeri.com

Pošto nema žetve bez dobrog vina, dolazi nam i Jelena Šimić Valentić sommelierka i konzultantica, suosnivačica Pupitresa, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj. Njezina vinska škola je neformalni obrazovni program namijenjen širokom krugu građanstva koji objedinjuje edukaciju i ležerno druženje s vinskom čašom u ruci, ostavljajući vam lijep okus i sjećanje na nezaboravno zajedničko druženje. Sommelierka je s dvanaestogodišnjim iskustvo u ugostiteljstvu. Ljubav prema hrani i vinu gaji oduvijek, a posebno je veseli kuhanje i istraživanje vinskog svijeta kroz putovanja i druženja s vinarima i ljudima koji dijele istu strast. U Mamici će nas naučiti:

  • kako se vino kuša analizom putem vida, njuha i okusa kroz organoleptičku analizu vina
  • kako prepoznati vrhunsko vino, koje su njegove vrijednosti
  • kako odabrati vino za svaku prigodu 
  • kako pravilno otvoriti vino, te kako ga dekantirati
  • kako prepoznati finoću, dubinu, kompleksnost i vina
  • tko je sommelier, tko Master of Wine 
  • koje to vinske arome možemo pronaći u vinu a nakon radionice kušat ćemo 4 vrhunska vina sljubljena s hranom