Lijepo je kad se narodi ujedine, posebice na projektima kao što je Europski tjedan mobilnosti. Teško je jednu osobu potaknuti na boravak na otvorenom i na neke aktivnosti izvan normalne, no očito je da se stvari mijenjaju. Iako polako, ali sigurno!

Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja glasi Izaberi. Promijeni. Poveži., a odabran je s namjerom isticanja prednosti kombiniranog prijevoza te poticanja građana na razmišljanje o raspoloživim mogućnostima prijevoza i odabiru najpovoljnije.

Sve je započelo prije 15 godina, točnije 2000. godine kada je pokrenuta inicijativa Danom bez automobila, a u kojem su određeni dijelovi gradova, najčešće centar, zatvorili za promet motornim vozilima, a građani su provodili aktivnosti usmjerene prema ograničavanju kretanja motornih vozila, potičući korištenje drugih, ekoloških modela kretanja – bicikl, romobil, role i, najpopularniji, cipelcug.

Ove se godine i Međimurska županija tradicionalno uključuje projekt koji traje od 16. – 22. rujna, a suorganizatori u projektu su grad Čakovec, grad Prelog, grad Mursko Središće, Policijska uprava Međimurska, HAK, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Međimurski savez sportske rekreacije “Sport za sve” te biciklistički klub Puls.

Europski tjedan mobilnosti se je ove godine poklopio i s manifestacijom Weekend Bike Festival koji se od 18. do 20. rujna organizira u Termama Sveti Martin, a koji je najveći biciklistički festival u Hrvatskoj.

Više informacija o Europskom tjednu mobilnosti pronađite www.mobilityweek.eu

logo-s-gradom