Svima dobro poznata, nadohvat gradu, omiljeno je okupljalište ljudi željnih odlaska u prirodu. Postala je sinonim za okupljalište trkača i šetača ili pak biciklista. Govorimo o najpoznatijoj čakovečkoj šumi – Globetki. Zemljopisno gledajući, Globetka je smještena na predjelu gdje se brežuljkasto Međimurje spušta prema nizinskome dijelu. Smještena je uz sjeverozapadni dio grada pa lako možemo ustanoviti kako ta šuma predstavlja svojevrsna “pluća grada Čakovca“.

Postoje podatci još iz 14. stoljeća kada je pavlinski samostanski red dobio na upravu, između ostaloga, i šumu Globetku. Nešto kasnije, iz vremena Zrinskih sačuvan je popis međimurskih šuma u kojem je Globetka navedena kao zajednička šuma pod upravom komore. Starije generacije sjećaju se Globetke kao posljednjeg dijela netaknute prirode u Čakovcu. Sjećanja pojedinaca iz razdoblja sredine druge polovice 20. stoljeća govore da je tamo bilo i malo jezero, tzv. „Patkograd“, budući da je bilo okupljalište različitih vrsta ptica.

Današnji naziv Globetka označava i dio grada, a ne samo šumu, pa nam obično na spomen tog imena četvrt prva padne na pamet. Omiljena među Čakovčanima, nalazi se i u nazivu istoimenoga košarkaškoga kluba, a trkačima je dobro poznata i Kros liga Globetka.