Stanovnici s inicijativom

Često od stanovnika Goričana i okolice možete čuti „mi v Gorčeni (Gorčan) smo meli republiku“! No manje je poznato na što se točno to odnosi, tj. je li uistinu u Goričanu postojao neki oblik vlasti? Ako jest, kada je to bilo? Kako bismo odgovorili na to pitanje, potrebno se vratiti u vrijeme tzv. narodnih istupa. Istupi su bili dio tzv. “Međimurske revolucije”, a odvijali su se u studenome 1918. godine. Kao jedna od posljedica, na tlu Međimurja javila se – republika!

Završetak Prvoga svjetskog rata imao je veliki utjecaj na Međimurje iz više razloga. Teško gospodarsko stanje i opće siromaštvo međimurskoga seljaka, uz veliki broj Međimuraca koji su ratovali za strane interese u sastavu Austro-Ugarske Monarhije dodatno je otežao ionako težak život na međimurskome selu.

Nakon što su izbili nemiri u kojima se hrvatsko stanovništvo okomilo na imovinu dotadašnjega vladajućeg mađarskog sloja, u Goričanu je zabilježen pokušaj organiziranja određenog oblika domaće vlasti. Goričanska republika ili komuna ustrojena je u noći s drugog na treći studeni i funkcionirala je u narednih nekoliko dana. Naime, lokalno je stanovništvo, u strahu od mađarske reakcije na narodne istupe, organiziralo neki oblik samozaštite. Takvo je stanje funkcioniralo do 14. studenoga 1918. godine.

Prema nekim izvorima, tog je datuma u selo ušla manja grupa naoružanih mađarskih vojnika. Imali su namjeru da vrate stanje na onakvo kakvo je bilo prije početka narodnog istupa. Nakon kraćih borbi, u kojima je palo i nekoliko žrtava, Mađari su ušli u mjesto. Konačno, 16. studenog, veća skupina vojnika u potpunosti je ugušila ustanak. Spomenuti su događaji u kolektivnoj svijesti stanovnika goričanskoga kraja do danas ostali očuvani kao Goričanska republika. Stanovnici tog pograničnog mjesta s pravom se svojom poviješću, a pogotovo spomenutom epizodom, ponose.