Protekli vikend u mađarskom gradu Sigetu, obilježena je 451. obljetnice Sigetske bitke.  U nedjelju, 10. rujna, posljednjeg dana obilježavanja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Spomen parku mađarsko-turskog prijateljstva, gdje se nalaze spomenici Nikoli Šubiću Zrinskog i Sulejmanu veličanstvenom. Počast hrvatskom junaku dalo je i izaslanstvo Grada Čakovca.

Izaslanstvo u kojem su bili zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca Nino Vurušić i pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec, odalo je počast Nikoli Šubiću Zrinskom, koji je prije četiri i pol stoljeća, svojim herojskim činom u obrani ove mađarske tvrđave, zaustavio napredovanje osmanlijske vojske prema Srednjoj Europi, te time, praktički promijenio tijek povijesti.

Osim u protokolarnim aktivnostima, izaslanstvo Grada Čakovca razgovaralo je s gradonačelnikom Sigeta, dr. Peterom Vassom o produbljivanju suradnje, te zajedničkim projektima koji bi se kandidirali za sufinanciranje iz europskih fondova. To se posebno tiče zajedničkog naslijeđa Zrinskih, na kome obje sredine grade identitet, ali i temelje za daljnji k kulturni i turistički razvoj.

Inače, obljetnica Sigetske bitke, dan je Grada Sigeta. Tim povodom u gradu se organiziraju mnoga događanja. Jedno od najatraktivnijih je i mimohod povijesnih postrojbi središtem grada. Ove godine sudjelovalo ih je preko 20, a posebno mjesto imala je i Zrinska garda Čakovec. Ona već godinama njeguje veze s ovim gradom, posebice sa njihovom povijesnom postrojbom, te imaju posebno mjesto u suradnju između dviju sredina.