Kao najgušće naseljeni kralj Republike Hrvatske, Međimurje ima čak 22 općina i tri grada. Na geografski malo prostoru postoji čak 131 naselje (podaci od 2011.), međutim neka mjesta su nažalost napuštena.

Tako postoje mjesta poznata samo ljudima koji žive u neposrednoj blizini. Jedno od takvih mjesta je i Inkejevica. Mještanima Sivice svakako je najpoznatije, jer pripada Sivici. Inkejevica je napušteni zaselak smješten istočno od naselja. Nalazi se između Sivice i Belice tj. ako gledamo u pravcu Gardinovca udaljenja je oko dva kilometra.

Stara karta s mađarskim nazivima međimurskih naselja

Stara karta s mađarskim nazivima međimurskih naselja (Foto: medjimurje.hr)

Inkejevica je dobila ime po grofu Inkeyju

Inkejevica ili rjeđe korišteni naziv Inkejovica ime duguje grofu Inkeyju koji je posjedovao svoja imanja na području Sivice, Belice, Gardinovca i Novoga Selu Rok.

Obitelj Inkey do 1948. posjedovala je i palaču na mjestu današnjega društvenoga doma u Belici koja je za potrebe gradnje doma srušena. Od grofova imanja na Inkejevici malo je toga ostalo sačuvano. Danas se tamo nalaze samo ostaci na „breščaku“ što se odnosi na lokalni zaziv za povišeno mjesto.

Nedaleko od nekadašnje grofove rezidencije nalaze se kuće koje u kojima su stanovali radnici koji su radili na imanju, od kojih je većina danas zapuštena.

Sudeći po pričama mještana, danas u Inkejevici živi još samo jedan mještanin, a preostalo stanovništvo je migriralo te je naselje prepušteno zaboravu. Za mnoge Inkejevica i danas predstavlja mjesto koje podsjeća na neka davna vremena koja su protekom vremena prepuštena zaboravu.