Čakovec danas slovi kao grad po mjeri čovjeka. O njegovoj se prošlosti uglavnom govori kroz prizmu plemićke obitelji Zrinski, no čakovečka priča počinje daleko ranije. Povijest grada Čakovca seže u I. stoljeće nove ere, kad se zvao Aquama. To je bilo rimsko odmorište između rijeka Mure i Drave, u kraju što ga Rimljani nazvaše Insula Muro-Dravana. Visoki dvorjanin kralja Bele IV., grof DimitrusCsaky, izgradio je ovdje drvenu kulu pa je vjerojatno da je to izvor prvobitnog naziva Čakovca – Csakathurnili Čakov toranj. Kasnije mnogi gospodari na tom mjestu grade i dograđuju utvrdu s palačom, a izrazitiji gospodarski i kulturni uspon Čakovca počinje 1546. kada dolazi u posjed obitelji Zrinski. Kada vlasnikom utvrde 1547. postaje Nikola Šubić Zrinski Sigetski, ovaj castrum postaje znamenit po graditeljskoj raskoši, a slavan po europskome kulturnom duhu. Taj sjaj nastavljaju i njegovi potomci. Juraj IV. Zrinski dodijelio je 29. svibnja 1579. privilegije stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde čime je stvorena osnova za razvoj Čakovca kao slobodnog trgovišta. Taj se dan danas obilježava kao Dan grada Čakovca.Ne čudi stoga da je u slobodarskoj hrvatskoj svijesti grad Čakovec oduvijek bio – grad Zrinskih.

Stari_grad-0041 (Large)

 

Rast koji traje i danas

Gospodarski život Čakovca svoj procvat doživljava sredinom 19. Stoljeća. Tome u prilog idu razvijeni kapitalistički uzori u Europi i povezivanje s njima putem željezničke pruge izgrađene 1860. Godine – prve u Hrvatskoj. Od velike je važnosti bilo proglašenje Čakovca  slobodnim kraljevskim gradom 1848. godine jer je na taj način izjednačen po pravima s ostalim, mađarskim gradovima.

Od skromnog srednjovjekovnog oppidumaniklog pored utvrde, Čakovec je, slijedeći dinamičnu eru industrijalizacije sredinom 19. stoljeća – izrastao u danas moderan europski grad, grad po mjeri čovjeka. Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, ugodna i pomno osmišljena hortikultura, gospodarska propulzivnost, dinamični kulturni i sportski sadržaji, sve su to razlozi za ugodan život dvadesetak tisuća žitelja. Turistima se uz povijesnu jezgru  nudi odlična gastronomska ponuda, sportske i izletničke aktivnosti, bogat noćni život te atraktivna događanja tijekom cijele godine. Prepoznato je to i s mnogih strana pa je Čakovec proglašen najuređenijim gradom kontinentalne Hrvatske u akciji «Zeleni cvijet» Hrvatske turističke zajednice 2008. godine.

Aleksandra Ličanin