Stridon i sveti Jeronim

Sveti Jeronim jedan je od najpoznatijih i najeminentnijih svetaca. Pripisuje mu se prijevod Biblije na latinski. Ovaj je prijevod najpoznatiji pod nazivom “Vulgata”. Josip Bedeković Komorski bio je hrvatski povijesni i vjerski pisac, a rođen je oko 1688. godine.

Nakon studija u Beču, napunivši 21 godinu, pristupa pavlinskom redu. Pisao je o svetom Jeronimu i postavio tezu da je mjesto Jeronimova rođenja, Stridon, zapravo današnja Štrigova, gornjemeđimursko mjesto u kojem i danas postoji crkva sv. Jeronima.

VULGATA I TRIDENTSKI SABOR

Papa Damaz I. 382. godine svetog Jeronima uzima za svog tajnika te mu daje u zadatak reviziju starolatinskog prijevoda Evanđelja. Sveti Jeronim na vlastitu inicijativu proširuje ovu reviziju i prijevod na većinu knjiga Biblije. Katolička crkva potvrdila je Vulgatu kao službenu verziju Biblije na Tridentskom saboru koji se održavao od 1545. do 1563. godine.

Izdanje ovog djela iz 1598. bilo je službeno crkveno biblijsko izdanje sve do 2001. kad je izdana i službenom imenovana Nova Vulgata. Bedeković je djelovao kao prior samostana u Križevcima, Sv. Heleni kod Šenkovca i Remetama. Dao je obnoviti crkvu Župe sv. Helene i sagraditi već spomenutu crkvu sv. Jeronima u Štrigovi.

U djelu “Rodna gruda naučitelja velike Crkve sv. Jeronima skrivena pod ruševinama Stridona” opisuje povijest i geografiju Panonije i Ilirije te prošlost Međimurja. Rodno mjesto sv. Jeronima smjestio je u Štrigovu, iako postoje brojne teorije gdje je svetac zapravo rođen. Crkva u Štrigovi građena je od 1738. do 1749. godine u baroknom duhu, a za njezine freske zaslužan je Ivan Krstitelj Ranger.

STRIDON – ŠTRIGOVA ILI NEŠTO DRUGO?

Za Stridon se zna samo da je to bilo naselje na granici rimskih provincija Panonije i Liburnije, no točna lokacija do danas nije utvrđena. Josip Bedeković Komorski umro je 7. ožujka 1760. uvjeren da je ispravno utvrdio rodno mjesto sv. Jeronima. U Štrigovi na više mjesta možemo naići na toponim Stridon – tako se zove njihov šahovski klub, a postoji i ženska vokalna skupina koja nosi naziv “Stridonne”.

Bedekovićeva teorija dobro je utemeljena. Podupiru je i podudarnost rimskog imena Štrigove i štovanje sveca na ovom području. Kako bilo da bilo, prave činjenice utvrdit će vjerojatno najbolji sudac – vrijeme.