Ni riječ ni slika ne mogu ono što mogu čula. A u Međimurju, najsjevernijoj županiji Hrvatske, kraju med dvemi vodami, impresivnom cvijetnjaku naše domovine, sva se čula bude.

Noviju prošlost našeg kraja poznaju ispirači zlata iz Donjeg Vidovca, rudari iz jedinog mjesta na svijetu u kojem se gromade ugljena izvlače s dna rijeke Mure – Križovca, pobornici antropozofa Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca, ljubitelji etno pjesme kojoj je smisao dao Vinko Žganec iz Vratišinca. Dobro je razumiju brojni poznavatelji starih zanata, pletači šibe iz Kotoribe u kojoj počinje trasa prve željezničke pruge u Hrvatskoj, mještani Selnice u kojoj je radila prva bušotina nafte u zemlji. Sve o božanskom piću znaju vinari iz Štrigove i okolice, ljudi s prvih obronaka Alpa koje su dale sveca Jeronima.

Rudolf-1338 (Large)

Tek površan pogled u stariju prošlost Međimurja u prvi plan stavlja plemićku obitelj Zrinski koja je hrvatskoj i europskoj kulturi dala osebujan pečat stvaran u Čakovcu i na papiru ovjekovečen u prvoj tiskari koju je ta plemićka obitelj osnovala u Nedelišću. Na malo prostora očuvano je mnoštvo sakralnih objekata, kurija i dvorova. Bogatstvom smatramo 17 spomenika kulture nulte i prve kategorije, a u najvećem od njih – dvorcu Zrinskih u Čakovcu, djeluje Muzej Međimurja s fundusom od preko 17 tisuća eksponata.

Stari_grad-0041 (Large)

Sve rečeno i još mnogo više, poštujemo i danas. Baštinu na koju smo ponosni, upotpunili smo na svim poljima modernog življenja gradeći suvremene prostore za sport i rekreaciju (stadion Mladost i Gradski bazeni “Marija Ružić” u Čakovcu, Nacionalni gimnastički centar Aton u Nedelišću, toplički kompleks Terme Sveti Maritn, golf tereni u Donjem Vidovcu,…), lov i ribolov (ribnjaci i lovišta desetaka društava diljem županije), kulturno djelovanje (izložbeni i koncertni prostori). Stavljamo u prvi plan zaštitu okoliša, seoski turizam, Vinsku cestu koju sadržajno obogaćujemo, višestruko podržavamo ekološku proizvodnju hrane i vinarstvo da bismo bili pravo mjesto za odmor, team-building, sajmovanje pa i avanturu.LifeCLass Terme Sveti Martin (9)

U Međimurje možete doći na spust Murom prema ušću Drave, razgledati Zaštićeni park prirode Mura i jedini riječni mlin u Hrvatskoj (Žabnik), voziti bicikl na uređenim brdskim i nizinskim stazama, okušati se u paintballu, jahanju, kartingu, relaksirati se u termalnoj vodi koja izvire na mjestu Toplica Sv. Martin. Iz godine u godinu njegujemo dobre običaje održavanja kulturnih, zabavnih, gospodarskih i drugih priredbi poput Međimurske popijevke i Međimurskog sajma poduzetništva u Nedelišću, ASSITEJ-a, Jazz faira, Međunarodne škole animiranog filma, Ljeta u gradu Zrinskih, Međunarodnog teniskog turnira, Porcijunkulova u Čakovcu, Urbanovog u Štrigovi, Dana šibe i ribe u Kotoribi, Sajma cvijeća u Prelogu, Dana polja krumpira u Belici, Međunarodnog voćarskog sajma u Donjem Kraljevcu i niza drugih.

LifeCLass Terme Sveti Martin (10)

Međimurje je dijelom Panonske nizine i posljednjih obronaka Alpa. Na krajnjem smo sjeveru geografske karte Hrvatske. Na falačecu zemlje. Na otoku između Mure i Drave. Ovdje je Lijepa naša najgušće naseljena, a Međimurci su nesebični domaćini iskrenog osmijeha.

Odavde su u svijet krenuli kompozitor Josip Štolcer Slavenski, slikar Ladislav Kralj Međimurec, pjesnici Nikola Pavić i Florijan Andrašec, kipar Lujo Bezeredi, književnici Joža Horvat i Milivoj Slaviček, tenisač Franjo Punčec,… A kad svijet dođe k nama, Međimurje mu postane čestom odrednicom nakon samo jednog boravka. Jer, ovdje se sva čula bude, raduju i oplemenjuju.

autorica: Aleksandra Ličanin