Meso iz tiblice je vrlo vjerojatno najpopularniji međimurski gastro specijalitet. Nema tog Međimurca, ali ni turista koji nije okusio ovu deliciju koja stoji rame uz rame poznatim Istarskim i Dalmatinskim pršutima.

Kako bi shvatili što je meso z tibilice, moramo prvo pobliže pojasniti što je to tiblica. Tiblica je posebna drvena posuda u kojoj se čuva slanina u koju se zatim stavlja meso. Nekada davno, taj se proces radio radi konzerviranja mesa, dok danas to više nije slučaj, pa se slanina i meso z tiblice pripremaju radi popularnosti.

Kosana slanina – Međimurska slanina

Sastojci (za 10 kg smjese): 10 kg slanine, 25 dag soli, 2 glavice češnjaka, 3 dag mljevenog papra.

Za izradu ovog specijaliteta potrebna je svježa slanina s leđa (mora biti tvrda) koju treba izrezati na manje komade (8 cm široke i 20 cm duge). Stavite je u posudu, zalijte osoljenom vodom tako da bude pokrivena, i kuhajte toliko dugo dok slanina ne postane staklasta. Izvadite je iz vode, skinite kožicu, odstranite rastaljenu mast, objesite da se ohladi i osuši (kožica se stavlja u dim, pa se dimljena dodaje u razna zimska variva, npr. kiselu repu i sl.).

Ohlađenu slaninu sameljite u stroju za mljevenje mesa (nekada se sitno kosala nožem te je po tome i dobila ime), dosolite ako treba, popaprite, dodajte češnjak usitnjen najfinije što možete. Sve dobro izmiješajte, čvrsto stavite u čistu posudu (staklenku), povežite otvor celofanom i odložite u hladnu, tamnu i zračnu prostoriju.

Nekad se slanina odlagala u drvene kačice koje su se zvale «tiblice» ili «lodrice». Sušenu svinjetinu, koja mora biti potpuno suha, ulagali su u «kosanu mast». Odležavanjem mesa, «kosane slanine» poprime miris dimljenog mesa, pa se mogu poslužiti kao pikantan namaz.  Ako imate tiblicu, stavite slaninu koju ste pripremili u nju.

Slanina se koristi kao namaz za kruh, dodatak jelima (umjesto obične masti ili ulja) i slično, te će jela dobiti poseban pikantan okus. Po tom vrlu ugodnom okusu, mnogim se međimurskim jelima priznaje kulinarska originalnost, kao što je to slučaj i s peštom.

Life Class - Sveti Martin-0082

 

Meso z tiblice

Sastojci: 3 kg svinjskog mesa, 5 kg svježe slanine, 20 dag soli, 1 glavica češnjaka.

Za meso iz tiblice koristite svinjsko meso bez kosti, najbolje od buta. Narežite ga na komade po 50 dag, dobro natrljajte solju i češnjakom (neka domaćinstva u meso utrljaju i zdrobljeni lovorov list), stavite u posudu, pokrijte čistom lanenom krpom i odložite na hladno mjesto šest dana. Nakon toga, meso prelijte hladnom vodom i u toj salamuri neka odleži još šest dana. Meso izvadite iz salamure, ocijedite, objesite u pušnicu i dimite 1 dan hladnim dimom, koji mora biti suh i topao ali ne prevruć.

Najbolji je dim suhe bukovine ili grabovine i akacije, koji ne smije gorjeti plamenom. Plamen se pokrije piljevinom. Nakon dimljenja i sušenja (zapravo provjetravanja) od barem četiri dana, meso ispecite u pećnici (nekad se to radilo u krušnoj peći), uz stalno polijevanje da se ne osuši.  Pečeno meso potpuno ohladite.

U tiblicu (drvenu kačicu) na dno stavite mljevenu slaninu, zatim meso, pa red mljevene slanine i tako redom dok sve ne utrošite. Slažite čvrsto, jer u tiblici ne smije biti praznine, tj. zračnih mjesta. Gornji sloj treba biti od mljevene slanine. Zatvorite celofanom, pokrijte drvenim poklopcem i čuvajte na hladnom i zračnom mjestu.

Za posluživanje meso se reže na tanke odreske, a mljevena slanina se maže na kruh i sve uz dodatak ribanog hrena ili luka.