Od 2010. godine, kad je utemeljena, umjetnička kolonija u Štrigovi, kao i likovni kolektiv “Grupa Contra”, oduševljavaju publiku kombinacijom predstavljanja predivnih umjetničkih djela, slika i glazbe, osobito komorne, te humanitarnim aktivnostima.

Turistička zajednica Štrigove pokrenula je koloniju želeći utemeljiti nezaobilaznu kulturno – umjetničku manifestaciju. Događanja vezana uz koloniju predstavljaju bogatstvo štrigovske i međimurske baštine, radilo se o likovnjaštvu, glazbi ili kulturi općenito.

Nakon što su se u rad kojim se diči umjetnička kolonija uključili likovni umjetnici “Grupe Contra”, ona je prerasla u nešto novo i aktualno. Nije se više predstavljalo isključivo postojeće blago, već su se prezentirala i nova djela.

Štrigova predstavlja jedinstven i zanimljiv spoj kraja bogatog poviješću, umjetnošću i predivnom prirodom. Jeste li znali da neki izvori Štrigovu navode kao rodno mjesto sv. Jeronima, autora biblijskog prijevoda, “Vulgate”? Ili da je Nikola Šubić Zrinski posjedovao veliki podrum u Štrigovi? Možda ste znali da je Štrigova jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem se nalazi sjedište Državnog arhiva, a da nije sjedište županije? Ili da se u ovoj općini odvijaju mnoge aktivnosti vezane uz Urbanovo, naprimjer vinski bal u Terbotzu u Železnoj Gori? Da je crkvu sv. Jeronima freskama oslikao barokni umjetnik Ivan Krstitelj Ranger?

Upravo takve činjenice, kojima je područje općine Štrigova prebogato, žele predstavljati i razvijati projekti poput umjetničke kolonije. Ne radi se samo o podacima koji dobro dođu na ponekom kvizu, već o upoznavanju zavičaja i predstavljanju ljepota svijetu.