Na posljednjoj sjednici čakovečkog Gradskog vijeća, održanoj prošlog četvrtka donesena je i Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. O tome zašto je donesena, koje su novosti njome predviđene te kakav je hodogram aktivnosti, u ponedjeljak su govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, dopredsjednica Udruge Prijatelji životinja i voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“  Čakovec Aleksandra Hampamer, i pročelnik UO za komunalne poslove Grada Čakovca Dražen Barić.

„Ova odluka rezultat je novog Zakona o zaštiti životinja, koji je izglasan krajem prošle godine, a u koji je uvršten i amandman koji sam predložio na inicijativu udruga koje se bave zaštitom životinja.“, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač. Svi znamo da na području Međimurske županije imamo velike probleme s brojem napuštenih i izgubljenih pasa, posebice u blizini naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine. Svakih nekoliko godina provede se akcija zbrinjavanja tih životinja, psi se smjeste u Azil, za to se utroše znatna sredstva, no broj tih životinja ubrzo se vrati na normalu. To je veliki javnozdravstveni problem te se ovom odlukom omogućava njegovo rješavanje, naglasio je Kovač.

„350 pasa smješteno je u Sklonište prije dvije godine, nakon afere zlostavljanja pasa. Danas je u naselju Kuršanec Lug ponovno 400 životinja, a u svim romskim naseljima u Međimurju čak 3 tisuće. Naime, neodgovorni pojedinici iz svih dijelova Međimurja štenad dovoze do tih naselja, znajući ih da će ih tamo prihvatiti. One se tamo slobodno razmnožavaju, ne cijepe se niti čipiraju, a mnoge od njih su i bolesne.“, istaknula je    voditeljica čakovečkog Skloništa  za napuštene životinje Aleksandra Hampamer. Kastracija i sterilizacija životnja je zadnja mjera, nju su provele mnoge zemlje u Europskoj uniji te tamo danas problem napuštenih životinja ne postoji, istaknula je te dodala da su u Ministarstvu poljoprivrede dobili jamstva da će oni platiti najveći dio troškova. Naime, samo rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima stoji oko 4 i pol milijuna kuna, što je iznos koji naši gradovi i općine ne mogu platiti. Čakovec je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio ovakvu odluku, rekla je Hampamer, a to pozdravljaju sve udruge koje se bave zaštitom životinja.

Pročelnik UO za komunalne poslove Dražen Barić predstavio je hodogram aktivnosti. U izradi je letak koji će se distribuirati svim domaćinstvima na području Grada, a u njemu će stajati sva prava i  obveze građana koji imaju pse. Nakon toga komunalni redari i veterinarska inspekcija krenut će na teren, kako bi utvrdili stvarno stanje. Nakon toga će se odlučiti hoće li se i gdje provesti obvezna kastracija. Pročelnik Barić podsjetio je da već gotovo deset godina zakon previđa obvezno čipiranje životinja, a novost u posljednjim izmjenama je to da će svi oni koji uzgajaju životinje morati imati i uzgojnu dozvolu. Time se želi stati na kraj nekontroliranom razmnožavanju.

Gradonačelnik Kovač rekao je da će Grad građanima slabijeg imovinskog stanja, u slučaju da se takva odluka donese, subvencionirati troškove kastracije. Bez obzira što je to nepopularna mjera, tome se treba stati na kraj, jer zbog neodgovornih pojedinaca trpe svi. Danas gotovo isto izdvajamo za zbrinjavanje napuštenih pasa  i za pomoć potrebitim građanima, a to nije u redu.