Zbog povijesnih je okolnosti u Međimurju razmjerno malo starih kulturnih spomenika, povučemo li paralelu s nekim obalnim gradom. Kultura i tradicija Međimurja veže se za period od 13. do 18 stoljeća, kada su izgrađene najatraktivnije građevine kao što je Stari Grad u Čakovcu, Feštetićev Dvorac u Pribislavcu i brojne crkve kao svjedoci povratka ovog prostora u kršćanske ruke.

Prva željeznica u Hrvatskoj

Međimurje dobiva i prometnu važnost zbog svoje idealne pozicije u centru Europe, a upravo je u Međimurju izgrađena i prva željeznička pruga u Hrvatskoj, davne 1862. godine s ciljem povezivanja Hrvatske s Budimpeštom.

Nažalost, prometna važnost i predivni krajolici činili su Međimurje oduvijek privlačnim i za druge narode, pa je tako Međimurje jednim dobrim dijelom  povijesti bilo sastavni dio Austro-Ugarske Monarhije, da bi 9. siječnja 1919. godine, Međimurci odlučili svoju budućnost dijeliti isključivo s ostatkom hrvatskog naroda. Odonda do danas, isključujući mađarsku okupaciju u Drugom svjetskom ratu, Međimurje je dio Hrvatske.

Pruga Međimurje (1)

Povijesni spomenici

Najvažniji očuvani kulturni spomenici u Međimurju su usko vezani uz Čakovec i bližu okolicu. To su Stari grad Čakovec sa svojim bedemima, crkva svetog Nikole u središtu grada, nekadašnji Trgovački kasino te brojne građanske kuće u samom središtu grada. Krenemo li izvan Čakovca, prve atrakcije nalazimo već nekoliko kilometara izvan. To su kapelica Svete Jelene u Šenkovcu, dio nekadašnjeg pavlinskog samostana i dvorac Feštetić u Pribislavcu, danas u funkciji osnovne škole.

pozoj

Krenete li put Štrigove, već kod same Železne gore, s lijeve strane ćete uočiti prvi od danas očuvanih dvoraca/kurija – dvorac Zichy – Terbócz.  U Štrigovi ćete još naići na dvorac Tkalec iz 18. stolijeća, te dvorac Banfi koji se spominje već u 13. stoljeću.

Nažalost mnogi dvorci Međimurja nisu očuvani. Jedan od nekada najvelebnijih dvoraca bio je dvorac Novi Zrin, smješten uz samu rijeku Muru. Prekrasni vrtovi, ogromne zidine i predivna arhitektura ostali su vidljivi samo na starim crtežima i kartama.

https://www.facebook.com/lovelymedjimurje/videos/vb.699752596802424/720519191392431/?type=2&theater