LifeClass Terme Sveti Martin kao centar zdravog življenja ne bi bio isti da se u sklopu Resorta ne nalazi i jedinstveni centar zdravlja koji nudi odličnu podršku svim sportskim i Wellness uslugama, ali s one druge – medicinske perspektive.

Lumbalis Centar je moderan i iznimno kvalitetno opremljen centar za lječenje kralježnice. Za kvalitetu usluga prije svega jamče iskusno i stručno osoblje koje se sastoji od fizioterapeuta i kineziologa s dugogodišnjem iskustvu pri liječenju tegoba vezanih uz razne vrste oboljenja kralježnice i mišićno-koštanog sustava.

Lumbalis Centar je jedinstven po tome što će se pacijenti za obavljanje terapija pripremaju u termomineralnoj vodi Terna izuzetnih ljekovitih svojstva. Uobičajena priprema muskulature i same kralježnice za obavljanje terapija tako je daleko kvalitetnija i učinkovitija.

FIZIKALNOM TERAPIJOM DO ZDRAVE KRALJEŽNICE

Osobe kojima je potrebna medicinska pomoć putuju u druge zemlje jer žele dobiti medicinsku njegu visoke kvalitete s prihvatljivom cijenom, a uz to žele posjetiti atraktivnu destinaciju, iskoristiti ju za rehabilitaciju, odmor, wellness i relaksaciju. Hrvatsko zdravstvo ima vrhunski medicinski kadar, što predstavlja temelj konkurentske prednosti u pružanju usluga u zdravstvenom turizmu. Upravo je na tim osnovama nastala ideja o razvoju u smjeru zdravstvenog turizma u Termama Sveti Martin.

Lumbalis centar zdravlja proteklih je godina postao među vodećim centrima u Hrvatskoj koji kombinira opuštanje i užitak s medicinskim terapijama kao što su fizikalna, K-tape, dekompresijska terapija i elektroterapija.

Fizikalna terapija je zapravo skup metoda koje se koriste pri lječenju, a tu podrazumijevamo infracrvenu lampu, magnetoterapiju, ultrazvuki Tens/elektrostimulacija.

To je grana medicine u kojoj se primjenjuju razni oblici fizikalne energije u svrhu prevencije, liječenja i rehabilitacije bolesnika. Fizijatriskim postupcima, osim liječenja, može unaprijed spriječiti razvoj ili komplikacije postojeće bolesti.

Dekompresijska terapija kralježnice je neoperativna procedura za uklanjanje bolova i raznih tegoba uzrokovanih problemima kralježnice. Usmjerena je na otklanjanje uzroka nastanka problema, a terapijom se smanjuje se pritisak na intervertebralne diskove, korijene spinalnih živaca te se povećava mobilnost malih zglobova kralježnice.

Glavni učinak terapije je dekompresija (smanjivanje pritiska), poboljšavanje krvnog optoka, izmjena tvari u ozljeđenom području kralježnice.

KAKO SE PRIPREMITI NA POROD – POSEBNI PROGRAMI ZA TRUDNICE

Jeste li znali kako postoje vježbe koje pomažu ženama u trudnoći pripremiti svoje tijelo za porod, i samim time olakšati im period trudnoće i čin poroda?

U trudnoći se pouzdano može baviti različitim rekreativnim, odnosno sportskim aktivnostima, naravno, uz redovite ginekološke kontrole. Ako su ginekološki nalaz i opće zdravstveno stanje trudnica koje su se redovito bavile sportom uredni, nema zabrane vježbanja niti u trudnoći.

Rekreativni programi koje nudi Lumbalis centar podrazumijevaju vježbanje u trudnoći, a programi omogućuju trudnici da se vrlo rano, nakon završenog prvog tromjesečja trudnoće uključi u program bez obzira je li prije trudnoće vježbala. U prvom tromjesečju potrebno je procijeniti funkcionalni mišićno-koštani status kod fizioterapeuta i obaviti liječnički pregled nakon čega se može započeti s vježbanjem.

Lumbalis centar sa svojim stručnim timom preporučuje prilagođene i točno dozirane programe pod nadzorom fizioterapeuta, a razlog tome su promjene koje u trudnoći nastaju zbog povećane tjelesne težine, rasta bebe i promjena u srčano-žilnom i mišićno-koštanom sustavu.

Znanstvena istraživanja dokazala su da takve aktivnosti nisu štetne ni za trudnicu ni za bebu, a uvelike pridonose postizanju bolje fizičke kondicije koja je nužna za lakši porod i spremnije majčinstvo.

HALOTERAPIJOM DO SVIJEŽEG ZRAKA

Bilo da se radi o najmlađima, onim srednje ili starije dobi – svi mi ponekad imamo probleme s dišnim sustavom. Zimske prehlade ili prirođene mane kao što je astma ili bronhitis često nas spriječavaju u raznim aktivnostima, ali to ne bi trebalo biti tako!

Haloterapija ili solna terapija provodi se u slanoj sobi koja se nalazi u sklopu Lumbalis Centra. To je terapijska metoda koja se koristi u liječenju dišnih i kožnih bolesti, a sama terapija se zasniva na udisnaju mikročestica kristalne soli te izlaganju tijela suhome aerosolu kamene soli.

Halogenerator upuhuje u prostoriju mikro čestice suhog aerosola koji negativno ionizira zrak i zasićuje ga elementima dragocjenim za život. Temperatura u sobi kreće se između 20 i 25 ⁰C, vlažnost zraka je 40-50%, uz visoku koncentraciju negativnih iona. Uz terapiju solju u slanoj sobi, istovremeno ste izloženi kromatoterapiji i terapiji glazbom.

Boravak u slanoj sobi blagotvorno djeluje na dišni sustav otapajući prirodno mukoznu sluz u plućima i sinusima, ima protuupalni i antialergijski učinak. Rezultati su različiti, no ono što se sigurno postiže haloterapijom je poboljšanje funkcionalnog stanja središnjeg živčanog  sustava, smanjenje umoru  te antistres učinak. Također, haloterapija se koristi  i kod kožnih problema kao što su seboreja, psorijaza, upala kože, ekcemi, dermatoze gdje dokazano smiruje simptome koji s vremenom čak i nestaju.

Haloterapija je posebito populatna kod rekreativnih i profesionalnih sportaša jerpročišćavajući dišni sustav i povećavamo kapacitet pluća.