Deveta umjetnost. Strip. Stranice i stranice crteža s oblačićima i kvadratima ispisanog teksta. Još kao dječarcu upravo mu je strip obogaćivao svakodnevicu i to vrijedi do danas. Robertino Juranić u svom domu u Čakovcu drži zbirku od 18 tisuća primjeraka stripova svih žanrova, a njegovi ormari – od zida do zida popunjeni šarenim koricama – izgledaju poput žive tapete.

Ugođaj je gotovo muzejski, vrlo ugodan i s pozivom da se izvadi par primjeraka stripova i prolistaju njihove stranice. Nije tome slučajno tako, pa se za početak posvećujemo Robertinovoj prabaki za koju kaže da je bila njegova istomišljenica:

– I prabaka je čitala stripove. Uvijek smo ih razmjenjivali i čitali svaki koji bi nam došao pod ruku. Rekao bih da je ljubav prema stripu već dugo u našoj obitelji. U konačnici, nisam odrastao u atmosferi televizora, računala, mobitela, tableta. Nama je zapravo televizor bio vrhunac zabave koja nema izvore u nama samima, a sve ostalo je bilo prepušteno našoj mašti. Tako sam se ja najradije prepuštao stripovima – kaže Robertino.

Stripovi-2141 (Large)-min

Mnogi će se sjetiti, među najatraktivnijim stripovima nekada su bili Zlatni kliker, Plavi vjesnik, Politikin zabavnik, no bile su to ujedno novine u kojima se moglo pročitati nebrojeno korisnih stvari. Za sve ostalo tu su bile enciklopedije, reći će Juranić kroz osmijeh. Pune četiri decenije, ovaj Čakovčanin putuje čitajući i odlazi u male svjetove proizašle iz mašte autora devete umjetnosti.

Kolekcija u naslijeđe ili na prodaju?

Naravno, u 18 tisuća primjeraka mora se naći i rariteta. Ima ih. Neki od njih su iz dalekih 1950tih godina. Za one zrelije također se nađe odabranih stripova i magazinskih izdanja, no svakako valja reći da je riječ dominantno o domaćim izdanjima. Do danas se nastajanje i proizvodnja stripa sofisticirala pa je krajnji proizvod znatno atraktivniji u grafičkom smislu.

– Kad naiđem na dugo traženi strip, ne odolim. Moram ga kupiti. Sad sam već kratak i s prostorom za čuvanje stripova, ali ne razmišljam o tome da počnem prikupljati digitalna izdanja. Papir je papir. Zato često odlazim u strip knjižare i angažiran sam u Udruzi štovatelja devete umjetnosti Strip oblačak. Ako se sjećate, organizirali smo drugi zaredom sajam i festival stripa u Čakovcu lani. Baš smo se potrudili i imali puno sadržaja, fascinantan odaziv publike. Nastojimo da to postane tradicijom jer držimo da našem gradu treba nešto takvo, nešto s daškom imaginarnog – zaključuje Robertino.

Za kraj ostavljamo podatak da kolekcija stripova našeg sugrađanina vrijedi kao jedan solidan automobil. Ne prenese li ovu strast na sina, iznimnog sportaša, tvrdi da će dio kolekcije početi prodavati. To je odluka koju neće biti jednostavno donijeti, a neke od stripova možete vidjeti u zgradi Sheier u petak, 27. svibnja kada će Robertino otvoriti svoju prvu izložbu.