EDEN je akronim za Europske destinacije izvrsnosti, projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu. Izborom destinacija, projekt EDEN učinkovito postiže cilj privlačenja pažnje na vrijednosti, raznolikost i zajednička obilježja europskih turističkih destinacija. Povećava vidljivost europskih destinacija koje se pojavljuju, stvara podlogu za dijeljenje dobre prakse diljem Europe i promiče umrežavanje nagrađenih destinacija.

Ova europska potraga za izvrsnošću u turizmu se razvija oko godišnje teme, koju odabire Komisija zajedno s relevantnim nacionalnim turističkim tijelima. Ova tema funkcionira kao lajtmotiv: dosad su ruralni turizam, nematerijalna baština i zaštićena područja bile glavne teme projekta EDEN.

Ključna značajka izabranih destinacija je njihova predanost društvenoj, kulturnoj i okolišnoj održivosti. Primatelji nagrada se pojavljuju, malo poznate europske destinacije smještene u 27 zemalja članica i zemalja kandidata. Projekt EDEN pomaže u širenju održive prakse koja se primjenjuje u izabranim destinacijama diljem Unije i pretvaranju tih destinacija u mjesta zbivanja tijekom cijele godine. Projekt tako ima za cilj pomoći da se smanji prekomjerna posjećenost turističkih destinacija. Izvor: ec.europa.eu 

Video: LM Komunikacije

Razvoj ovog projekta podupire Europska komisija koja je pokrenula projekt 2006. i još uvijek igra ključnu koordinacijsku ulogu. Njeni zadaci uključuju podržavanje dijaloga među interesnim grupama, sufinanciranje izbornih postupaka, organiziranje svečanih dodjela nagrada (prve dvije godine, tijekom Europskog turističkog foruma) i koordiniranje potpunom komunikacijskom kampanjom. Izvor: ec.europa.eu 

Photo: LM Komunikacije

 

Čestitamo Turističkoj zajednici Međimurske županije i  svim sudionicima koji čine i kroje turističku ponudu u Gornjem i ostalim djelovima Međimurja, ovo priznanje je vjerujemo samo jedno u nizu, te daje ogroman poticaj za još bolji rad. Lovely Medjimurje je već ranije prepoznalo Međimurje kao atraktivnu destinaciju, te će i u budućnosti sa zadovoljstvom popratiti svaki kvalitetan korak prema naprijed i svojim aktivnostima doprinjeti samoj promociji i razvoju Međimurja u smjeru najpoželjnije turističke destinacije.