Valentinovo…

Neki ga obožavaju, a neki ga bez imalo grižnje savjesti ignoriraju. Tko bi im i zamjerio kad je Valentinovo iz slatkog i nedužnog Dana zaljubljenih postalo jedan od najkomercijaliziranijih blagdana u povijesti.

I ne samo to… svake godine moramo ulagati sve više truda kako bi bolju polovicu bacili na koljena od oduševljenja. Iako danas Valentinovo izgleda kako izgleda i većini stvara muku u želucu, ono je nekad davno zaista bilo Dan zaljubljenih. Dijelile su se čestitke i poklanjali su se poljupci.

A tko se uopće sjetio slaviti Valentinovo?

Na Valentinovo slavimo sv. Valentina

Iza cijelog ovog blagdana stoji rimski svećenik po imenu Valentin koji je svoju dužnost obavljao za vrijeme vladanja cara Klaudija poznatog po progonima Crkve. On je vojnicima zabranio zaruke i ženidbu jer je smatrao da zbog ljubavi muškarci neće htjeti ići u borbe i ratovati. Svi su svećenici poslušali Klaudijeve želje, osim Valentina koji je mlade parove ženio u tajnosti.

Sveti Valetin jedini se usudio vjenčati mlade parove

Sveti Valetin jedini se usudio vjenčati mlade parove

Kad je Klaudije to saznao, odlučio je pogubiti Valentina točno na dan 14. veljače 269. godine. Budući da je Valentin bio veoma popularan u narodu, ubrzo su ga proglasili svetim i zaštitnikom mladih i zaljubljenih parova.

Danas se u Hrvatskoj Valentinovo slavi pod utjecajem američke popularne kulture, tj. obilježava se poklonima, poklonima i s još više poklona.

Zanimljivo je da je u Međimurju na dan sv. Valentina postojao posve drugačiji narodni običaj. To je bio dan koji nije imao veze s romantičnim večerama i kupovinom crvenih ruža. Na taj su dan ptice imale svadbu, tj. dan kad su se ftičeki ženili i kad su se darovala djeca.

V Međimurju se na Valentinovo ftičeki ženiju

U Međimurju i ostalim sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske na Dan zaljubljenih pekla su se peciva u obliku ptica jer se vjerovalo da se na taj dan ptice žene.

Za Valentino se peku kolači u obliku ptičica

Djeca su večer prije Valentinova u prozoru trebala ostaviti brašno, mlijeko, kvasac i ostale sastojke koji su bili potrebni za izradu kolača (pletenica i kolačića u obliku ptičica). Na samo Valentinovo djecu bi se slalo na dvorište kako bi potražila kolačiće koje su ptičice ispekle.

Što se tiče ftičeka i Valentinova, postoji i staro praznovjerje.

Ako djevojka na Valentinovo vidi:

  • crvendaća, udat će se za mornara,
  • vrapca, udat će se za siromaha s kojim će biti sretna,
  • češljugara, udat će se za bogataša.

Manje poznati Valentinovski simbol je bubamara. Naime, ako bubamara sleti na ruku to donosi sreću, a s one strane na koju buba mara odleti, stići će ljubljeni.

Na Valentinovo su djeca dobivala nove crvene čizmice

Uz ftičeke koji su se ženili, postojao je još jedan običaj. Djeca su se na Valentinovo bosa slala van da pronađu nove crvene čizmice. Djeca bi se u kuću vratila s mnogo slatkiša, jabuka i kolačića, ali bez crvenih čizmica. Crvene čizmice su zapravo simbolizirale dječje crvene bose nožice na kojima je zima ostavila traga.

Danas Valentinovo vežemo uz cvijeće, bombonijere, čokoladice u obliku srca i romantične večere.

Želite li Valentinovo proslaviti na malo drugačiji način, zašto ne bi dragoj ili dragom ispekli kolačiće? Nije da ih trebate poslati na dvorište da ih pronađu, ali bi ih mogle dočekati za doručak u krevetu 🙂