Međimurje je najsjevernija županija Hrvatske koja je ujedno i najmanja, ali i najnaseljenija. No, tako ne bi trebao početi članak o jednoj od najljepših kontinentalnih županija Hrvatske, koja je puno više od trenutne percepcije na turističkoj karti.

Sunset-9800

 

To je županija u kojoj stanovništvo živi stopljeno s netaknutom prirodom, poljima i ravnicom u Donjem, te bregima i vinogradima u Gornjem Međimurju. Krenete li vinskom cestom kušati ćete neka od najboljih vina Hrvatske, odaberete li neku od biciklističkih ruta, proći ćete kroz neke od najljepših krajolika kao što je primjerice onaj uz rijeku Muru, a ako umjesto kušanja i gledanja želite nešto naučiti, za vas je cesta tradicije koja objedinjuje gotovo sva mjesta na kojima možete saznati kako se „negda v Međimurju živelo“.

MURA (21 of 21)2

 

No, nije Međimurje samo županija vina, biciklizma i tradicije. Prvenstveno, to je županija ljudi. Ljudi u Međimurju su jedini i glavni krivci za dobar osjećaj svakog turista, ali i samih Međimuraca u potrazi za malo odmora.

_MG_3158

 

Dobar provod, baš kao onaj u Međimurju, ne bi bio isti kada tu negdje ne bi bilo i dobre hrane. Što dobre? Odlične hrane. Ako se Međimurci u nešto razumiju, to je uz dobar gemišt i dobro jelo. Nismo mi blesavi, rekli bi. Zec na temfanje, Međimurska raca, Meso z tiblice i Međimurska gibanica – pa nije nama loše. No, upravo je to slika koju većina turista dobije. Kada bi pogledali samo dva koraka iza, shvatili bi da je kuhinja naših baka bila sasvim različita. Nekada se meso nije jelo svaki dan. Šulenka, grah i kaša su bila među najrasprostranjenijim jelima, upravo to je ono što svaki turist u Međimurju mora probati da bi se još bolje upoznao s ovim krajem.

Life Class - Sveti Martin-0106

 

Kad smo siti, lako je dalje. Lako je obilaziti brojne muzeje kao što je Muzej Međimurja smješten u samom središtu grada, etno zbirku g. Stanka Trstenjaka u Svetom Martinu na Muri ili jednostavno sjesti uz rijeku Muru ili Dravu, rijeke po kojima je i samo Međimurje dobilo ime. Aktivnosti ne nedostaje, na vama je samo da odaberete one po svom interesu.