Udruga za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda“ iz Dunjkovca prošle je godine organizirala prvi Festival međimurskih slastica – Bakini kolači održan u Nedelišću. Sada je vrijeme za drugi, a prilika za susret pruža se u Murskom Središću zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici festivala Klari Glavina, koja je spravila najbolji izvorni međimurski kolač.

Kao pobjednica festivala, gospođa Glavina je manifestaciju dovela u svoje Mursko Središće, a sam Grad i njegova Turistička zajednica pokazali su visoku motiviranost za domaćinstvo – ove subote, 17. rujna od 10 sati na šetnici uz Muru. Bude li loše vrijeme, slatko prijepodne održat će se u sportskoj dvorani OŠ Mursko Središće.

img_1844

Pokrovitelji festivala su Međimurska županija i Grad Mursko Središće, dok su suorganizatori TZ Grada M. Središće i Društvo žena Mursko Središće.

  • Bit će to manifestacija istog sadržaja kao i lani u Nedelišću, samo s nešto većim odazivom izlagača. Lani su nas podržali Općina Nedelišće sa svojom Turističkom zajednicom i Međimurska županija sa svojom. Ove godine smo ponovno dobili podršku Županije, a osobito Grada Mursko Središće koji se uistinu trudi biti dobar domaćin. Imat ćemo izložbeni dio međimurskih slastica koji će posjetiteljima biti na raspolaganju za kušanje, a naš stručni žiri će ocjenjivati najbolji kolač. Naravno, uvjet će biti poštivanje autohtone recepture, odabir namirnica, izgled, okus, ali i domišljatost u prezentaciji. Nagradit ćemo domaćicu koja bude najbolja, ali imamo nagrade i za prezentaciju stola i prikladnu odjeću – najavljuje predsjednik „Međimurske grude“ i začetnik „Bakinih kolača“ Franjo Soldat.

Stručni žiri za ocjenu kolača činit će kuharice Slađana Herman, Marija Borković i Nikica Međimurec, dok će o vizualnom dojmu i dodjeli lente „Izvorno međimursko“ odlučivat folkloristkinje Janja Kovač, Jasna Hajdinjak i Marija Kukolić.

Interes izlagača je veliki, nešto veći nego lani pa su i očekivanja od manifestacije velika.