Došlo je doba kada se isplaćuju plodovi napornog rada! Vrijeme lagano odmiče, a najveći vinski blagdan sve je bliže! Martinje, praznik vinara, vinogradara i ljubitelja vina slavi se 11. studenoga. Bogati program nije vezan samo uz tu subotu, već nudi sadržaje u dva dana. Međimurska vinska cesta čeka na posjetitelje!

Uz Martinje vezani su neki od najupečatljivijih običaja u Međimurju i kajkavskih krajeva općenito. Od „vinskog biskupa“ do himne „Došel je, došel sveti Martin“, obično se radi o temeljito razrađenom programu kojim se predstavljaju obje tradicije karakteristične za narode ovog područja: starija, slavenska te mlađa kršćanska.

Sveti Martin, kojem u čast se slavi blagdan Martinja, bio je sin Rimljanina, rođen u današnjoj Mađarskoj, u gradu Szombathelyju, jedva nešto više od 100 kilometara udaljenom od Čakovca. Priklonio se kršćanstvu, no pod očevim pritiskom ipak je otišao u vojsku. Dok je služio, sanjao je Krista zaogrnuta u vojnički plašt. Shvativši poruku kao poziv da napusti vojsku, to je i učinio te je posvećen i za biskupa.

Međimurska vinska cesta dodatno će oživjeti dan prije samog blagdana sv. Martina, u petak, 10. studenoga. Naime, od toga dana možete svratiti do vinarije Kunčić u Banfiju. Odajte počast zaštitniku vinara i vinogradara te posjetite međimurske vinarije na Martinje!

Uživajte u degustaciji mladog vina, kušajte pečenice s dinstanim zeljem ili martinjsku gusku s mlincima. Kući ponesite lijepo sjećanje na divnu atmosferu i prekrasan program međimurskih vinara.