Kako je rujan vrijeme berbi, odlučili smo za sve vas koji možda želite posjetiti neku od vinarija upravo u ovo vrijeme počastiti s nekoliko informacija o samoj Vinskoj cesti Međimurja. Na odabir imate preko 20 vinskih kuća i gotovo duplo više vinogradara, a da ne spominjemo vinograde fizičkih osoba kojih ima na stotine.

Međimurska vinska cesta, jedan od najpoznatijih međimurskih turističkih proizvoda, 2007. je u akciji Hrvatske turističke zajednice Zeleni cvijet proglašena najboljim turističkim proizvodom u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sve jekrenulo prije više od 25 godina na inicijativu Udruge vinogradara i vinara Međimurske županije Hortus Croatiae i Turističke zajednice Međimurske županije ne bi li se što više ljudi upoznalo s kvalitetom međimurskih vina, ali i promoviralo vinogradarstvo i podrumarstvo.

Klopotec kod Vinske kuće Hažić

Klopotec kod Vinske kuće Hažić

Projekt “Vinska cesta Međimurja” obuhvaća stvaranje uzornih vinograda i vrhunskih vina te turističke ponude koja obuhvaća itinerer dug više od 30 kilometara kroz prekrasni krajolik Gornjeg Međimurja s preko dvadesetak kušaonica domaćeg vina. Međimursko vinogorje danas se, odabirom plemenitih sorti, ističe kao jedan od najkultiviranijih dijelova Hrvatske. Uzgoj vinove loze, proizvodnja i njegovanje vina na ovim su prostorima poznati već u antici.

11068324_10203908502059096_45134631_o

 

Ipak, najveći razvoj započinje početkom 90-ih godina prošlog stoljeća kada snažan zamah uzimaju mala obiteljska gospodarstva (Belović, Bobnjar, Cmrečnjak, Dvanajščak, Jambrović, Jakopić, Lebar, Lovrec, Novaki, Kunčić, Kojter, Kocijan, Štampar, Tomšić, Turk, ali onih novijih kao što je Hažić) koja, iako se temelje na manjim površinama, iz svojih podruma u Hrvatsku i svijet plasiraju visokokvalitetna vina.

https://www.facebook.com/lovelymedjimurje/videos/vb.699752596802424/735557323221951/?type=2&theater

 

Osim vina, vinske kuće svojim gostima nude i degustacije brojnih međimurskih jela. Međimurska gibanica, zebelejni trganci, žganci, štrukli sa šljivama, domaći kruh iz krušne peći, jela ispod peke i jela od divljači s izvornim prilozima samo su neki od specijaliteta u kojima gosti mogu uživati u tipičnom međimurskom ambijentu, okruženi međimurskim bregima.

Photo: LM Komunikacije

Kad govorimo o Međimurskoj vinskoj cesti nikako ne smijemo zaboraviti na Urbanovo, našu najpoznatiju vinsku manifestaciju koja je među prepoznatljivijim manifestacijama te vrste u Hrvatskoj.