Sredinom srpnja napunilo se 111 godina od rođenja “najmeđimurskijeg” hrvatskog skladatelja. Miroslav Magdalenić uz skladanje se bavio i dirigiranjem, vođenjem nekoliko zborova, sviranjem orgulja i glazbenom pedagogijom.

Prvi Magdalenićevi kontakti s glazbom podsjećaju na početke Josipa Slavenskog. U Magdalenićevu slučaju otac nije bio pekar, već siromašni čizmar koji je svirao harmoniku. Nakon završene osnovne škole Miroslav Magdalenić upisao je Učiteljsku gdje je upoznao glazbenog pedagoga Janka Slogara.

Ovo se za mladog Miroslava pokazalo presudnim. Od Slogara je primao lekcije iz glazbene teorije, a u župnoj crkvi počeo je svirati orgulje. Diplomirao je 1940. nastavnički smjer i kompoziciju na Državnoj muzičkoj akademiji. Osim već spomenutog Slogara, učio je i od Josipa Štolcera, Blagoja Berse te Krste Odaka. U Mađarskoj mu je lekcije držao i Zoltan Kodaly.

Miroslav Magdalenić

Miroslav Magdalenić

U Čakovcu je 1946. bio jedan od osnivača Gradske glazbene škole. Pet godina kasnije postao je ravnatelj Državne muzičke škole. Pisao je djela za zborove, vokalno – instrumentalne i instrumentalne skladbe, filmsku glazbu, simfonijska djela… Sva su ona duboko prožeta međimurskim motivima i folklornom tradicijom međimurske glazbe.

Miroslav Magdalenić je obradio više od stotinu tradicijskih napjeva iz kajkavskih krajeva. Uglazbljivao je stihove hrvatskih pjesnika poput Nikole Pavića, Đure Sudete, Frana Galovića, Dragutina Domjanića, Stjepana Jakševca… Osim toga objavio je i udžbenike vezane uz solfeggio te osnove tonskog sloga.

Iako njegovo ime i opus nisu u prvom planu kao što je slučaj s npr. Josipom Slavenskim, Miroslav Magdalenić postaje sve eminentniji, a njegova baština sve poznatija i istraženija. Veliku zahvalu dobio je posvetom današnje Osnovne umjetničke škole u Čakovcu. Ova škola, koju je veliki Magdalenić pomogao utemeljiti i dići na noge, nosi njegovo ime.

Umjetnička škola Miroslava Magdalenića uglavnom riječi pohvale i lijepe rezultate, kao i skladateljevo ime, pronosi diljem Hrvatske. Nadajmo se da će s vremenom i njegovo naslijeđe poprimiti one razmjere koje je zaslužio.