Tražite neku destinaciju na kojoj ste već bili, ali bi htjeli otići ponovo, i možda otkriti nešto novo? Donosimo vam savjet za edukativni obiteljski vikend uz samu rijeku Muru kod Svetog Martina na Muri.

Posjetite li naselje Žabnik u općini Sveti Martin na Muri možete vidjeti kako se zaista puno ulože u razvoj turističke infrastrukture. Počevši s izgradnjom mlina na rijeci Muri, općina i turistička zajednica Sveti martin na Muri nastavile su s dobrim projektima, te je tako prošle godine pokraj mlina otvorena i Mlinarska hiža u kojoj možete saznati više o povijesti mlinarenja, ali i pojesti kuglicu sladoleda te popiti kavu ili sok.

Ono što je od samog početka bilo prisutno, bila je predivna netaknuta priroda oko rijeke Mure i starog rukavca na kojemu je prije nekoliko godina izgrađena poučna staza dužine nešto više od dva kilometara.

MURA (19 of 21)

Kroz laganu šetnju poučnom stazom imati ćete prilike kroz brojne info table upoznati zaštićene biljke i životinje koje obitavaju na ovom području, ali i na području cijelog Zaštićenog krajolika rijeke Mure. To je posebice zanimljivo za one najmlađe, jer kako i sami znamo, učenje je ljepše u prirodi, na otvorenome bez bilježnice i knjige.

Važnost rijeke Mure za Međimurje i Hrvatsku

Rijeka Mura jedna je od najljepših, te florom i faunom najbogatijih rijeka u Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga, Vlada Republike Hrvatske je u veljači 2011. godine proglasila rijeku Muru zaštićenim područjem. Od Međimurja do Kopačkog rita, rijeka Mura je zajedno s rijekom Dravom zaštićena kao Regionalni park Mura-Drava, no već je godinu dana kasnije, ovaj park postao sastavni dio jednog od svega šestotinjak rezervata biosfere koje je UNESCO proglasio diljem svijeta. To je prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.