Turoš, poznati i pod nazivom “prga” je zapravo vrsta sira koja se pravi od kravljeg sira koji se dobro izmiješa sa soli i crvenom mljevenom paprikom. Turoš je poznati po svojem specifičnom obliku – stošcu, kao i po prepoznatljivoj narančasto-crvenoj boji koju poprima zahvaljujući crvenoj paprici.

Oni koji su puno putovali po Europi, mogli su primijetiti kako i Češka, Slovačka, Austrija pa i Njemačka imaju sir sličnog tipa, poznatog pod nazivom kvargl. Kvargl je nešto intenzivnijeg mirisa i mnogi bi rekli da “smrdi”.

Osim što je turoš prepoznatljivi kao Međimurski specijalitet, on se priprema i u Podravini gdje je poznat pod nazivom prga, ali i u Moslavini gdje se naziva stošcem. Najveća karakteristika turoša je ta da je sir veoma lomljiv, što može biti prednost ukoliko ga planirate koristiti kao dodatak salati.

Napravite sami svoj turoš

Potrebni sastojci: 1 kg svježeg kravljeg sira, 2 dag soli, 1 dag crvena mljevena paprika.

Postupak: Svježi kravlji sir začinite solju i paprikom, izmiješajte i oblikujte u turoše. Sušite na suncu ili iznad peči. Sušenje je najpraktičnije u košarici sa sitnom mrežom, kao zaštitom od muha ili drugih kukaca.  Umjesto slatke crvene paprike možete staviti i onu ljutu papriku, no tada će vaš turoš biti žarki.  Poslužuje se kao hladno predjelo; uz kuhani dimljeni jezik, domaću šunku, kukuruzni kruh i domaće crno vino.