Obilju programa, predavanja i edukacija koje organizira, Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca uskoro dodaje i radionicu izrade biodinamičkih pripravaka koja će biti održana u Lopatincu. Kako je riječ o izuzetno vrijednoj praksi, svoju potporu je dala i Savjetodavna služba pa će uz praktičnu izradu biodinamičkog pripravka 500, biti održana i pokazna izrada drugih pripravaka.

Radionice će se održavati od 20. do 22. rujna, a cijena polaženja cjelodnevnog programa je 120 kuna i u nju je uključen vegetarijanski obrok. Zbog ograničenog broja polaznika – važno je svoje sudjelovanje pravodobno najaviti. Predbilježbe se mogu uputiti putem elektronske pošte na adresu info@centar-rudolf-steiner.com ili na broj telefona 040 655 612.

Rudolf-1343

Osobito vrijedno je i to što će u proljeće 2017. godine svim sudionicima radionice biti poklonjeno 120 grama ovog temeljnog pripravka koji snažno strukturira tlo. Praktična izrada biodinamičkih pripravaka Centra dr. Rudolfa Steinera bit će održana na obiteljskom biodinamičkom gospodarstvu Dragutina Senčara u Lopatincu.

Što je pripravak 500?

Prema temeljnim principima biodinamike, pripravak 500 se ukopava u vrijeme oko Miholja – 29. rujna. Lijepo oblikovani, neoštećeni kravlji rogovi pune se dobro prerađenim gnojem krave. Rogovi se ispune tako da nema praznog prostora i potom ukopaju u posebno pripremljeno mjesto na oranici ili livadi, na dubini od 30 do 50 centimetara.

Rudolf-1338

Sazrijevanje rogova je u proljeće, oko Uskrsa, kada se iskapaju iz zemlje kako bi se iskoristili kao biodinamički aktivator.  Snaga pripravka 500 ne može biti potpuno shvaćena kroz biološka i kemijska testiranja, jer to nije gnojivo. Koristi se tek 88 grama na jedan hektar i ta je količina dovoljna jednom do dva puta godišnje da se postigne transformacija tla iz zbijenog i mrtvog u dobro strukutirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno.