Tradicija i kulturna baština samo su neke od vrijednosti koje valja zaštititi od zaborava. S tim je ciljem Muzej Međimurja Čakovec započeo projekt dokumentiranja nematerijalne baštine.

To je samo dio šireg projekta kojim će se do 2020. godine urediti vanjsko krilo dvorca Zrinski. U stalnom postavu tog krila bit će smještene zaštićene natuknice nematerijalne baštine Međimurja.

Kako kaže Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki u Muzeju, na području Međimurja zaštićeno je čak 15 natuknica nematerijalne baštine. To znači da će kompletni posao biti obavljen za desetak godina. Veliku pomoć pritom pruža Ministarstvo kulture koje od prošle godine financira projekt.

Djelatnici Muzeja u srpnju su odradili snimanje vještine ispiranja zlata sa vidovskim zlatarima. Tijekom rujna na rasporedu je snimanje filma o svetomarskoj čipki. Za sljedeću godinu Ministarstvu su prijavljena dva filma, o sviranju cimbula (cimbala) te međimurskoj popevki.

Spomenute natuknice nematerijalne baštine obuhvaćaju: medičarstvo (licitarstvo), međimurske popevke, svetomarsku toponimiju i čipku, tradicijsko lončarstvo, izrađivanje tradicijskih igračaka, izradu i sviranje cimbala, selničkog pikača, tradicijske božićne jaslice, izradu božićnog nakita – kinča, izradu nakita i božićnog lustera, sviranje tambura farkašica, umijeće ispiranja zlata te kotoripsku i štrigovsku skupinu govora.

U sklopu budućeg postava muzeja nematerijalne baštine planirane su i tri stalne radionice. Tako će posjetitelji moći i sami izraditi pokoji tradicijski predmet te iskusiti kako su to radili naši stari.