Kada bi gledali s arhitektonskoga aspekta, Čakovec se značajnije počinje razvijati krajem 19. stoljeća, tako da ostaci starije arhitekture koji su vidljivi u centru Čakovca potječu iz toga vremena. To je razdoblje kada trgovina, ali i gospodarstvo općenito gledajući, imaju sve veći značaj. Poticaj tome svakako je dala izgradnja pruge koja je za promet otvorena još 1860. godine.

Nestali dio čakovečke povijesti – Hotel Bahnhof

Uz očuvane zgrade iz toga razdoblja imamo i one kojima su s vremenom nestale iz svakojakih razloga. Jedan od takvih primjera je i Hotel Bahnhof koji se nalazio točno nasuprot željezničkoga kolodvora u Čakovcu. Bahnhof je sagrađen 1898., četiri godine nakon što je u promet puštena dionica pruge Čakovec-Varaždin-Zaprešić-Zagreb. Razlog za gradnju svakako je bio sve veći broj putnika koji se vozio vlakom na spomenutoj dionici pa se sama po sebi nametnula potreba gradnje modernoga hotela. Bahnhof je sagrađen u secesijskome stilu.

Vlasnik hotela bio je čakovečki Židov Elmer Vajda, koji je i koristio jedan dio zgrade za stanovanje svoje obitelji. Hotel je radio do kraja Drogoga svjetskog rata, a kasnije je služio u stambene svrhe, dok je u prizemlju bila smještena trgovina. Nažalost, zbog lošeg održavanja zgrada je postupno propadala te je srušena 1990., a na tome je mjestu izgrađen današnji Royal.