Drugačija, u hladnoj noći ugodna, okićena zaraznim osmjehom Wolfganga Amadeusa Mozarta i opojnom kapi vinskoga viteza. Takva je bila Noć muzeja 27. siječnja u svetourbanskoj Etnografskoj zbirci obitelji Lovrec. Diljem zemlje muzejska je noć bila posvećena glazbenim velikanima, a na zaleđenim međimurskim obroncima glazba i vino su došli na svoje upravo tamo gdje bismo to i očekivali.

Umirovljeni profesor glazbe Franjo Lovrec, prekaljeni vinogradar i vinar, svoje je strasti prema „jeziku koji svi razumiju“ i njegovanju vina prenio na suprugu Ljiljanu i djecu Jasnu i Krešimira pa je spoj tema u Noći muzeja bio idealan da sve rečeno, u svojoj povijesnoj zbirci, podijele s pedesetak istomišljenika.

Njihov odabir bio je Mozart. Rođen u Salzburgu upravo na dan kada je u Svetom Urbanu o njegovom skladateljskom geniju govorila Jasna Lovrec, obilježio je klasičnu glazbenu povijest, a njegove kompozicije su do danas znanstveno obrađene i potvrđene kao blagotvorne za ljudsko mentalno i emocionalno zdravlje. U izlaganju koje je obilovalo činjenicama i mitovima o Mozartovu životu i njegovom životnom stilu, publika je mogla čuti niz spoznaja upotpunjenih instrumentalnom i pjevačkom izvedbom mladih polaznika Glasbene šole iz Murske Sobote u Sloveniji.

Etnografska zbirka Lovrec bogata je alatima i pomagalima koja su se u vinogradima koristila pedeset pa i stotinu godina unazad, a neka od njih prikladna su i za muziciranje. Uz kratku priču o „notnim oruđima“, posjetiteljima je za razgledanje nakratko otvoren i obiteljski podrum star četristo godina – raritet koji je privilegija posjetiti.

Zaključnica Noći muzeja na vrhovima Svetog Urbana prošla je u kušanju mladih vina: sivog pinota, sauvignona, merlota i Viteškog crnog cabernet sauvignona u čemu su glavnu riječ preuzeli Franjo i Krešo Lovrec.

Potvrđeno je! Umirovljeni profesor glazbe i uglađeni vinski vitez poznat po šalama i štiklecima o vinu i glazbi, bezbrižan je kad kaže da su Jasna i Krešo njegovi vjerodostojni nasljednici.