U Noć muzeja uključujemo se pod motom „vjera u premoć ljubavi nad mržnjom“ koji smo preuzeli od hrvatsko-slovenskog ilirskog pjesnika Stanka Vraza a pod naslovom «Stanko Vraz, pjesnik, filozof, etnograf i graditelj mostova među kulturama».

Uz uobičajeno vođenje kroz Etnografsku zbirku pripremili smo i mali popratni program posvećen našem ilircu i susjedu iz Slovenije. Naime Stanko Vraz rođen je u Cerovcu udaljenom svega 20 km od Svetog Urbana (sjedište Etnografske zbirke Lovrec) gdje i danas žive u njegovoj rodnoj kući nasljednici Vrazovih.

Naša Etnografska zbirka proizašla iz obiteljske tradicijske vinarske i mlinarske proizvodnje naslanja se na očuvani povijesni vinski podrum iz 16.st.

Stanko Vraz, naš „hrvatski Slovenac“ potekao je iz vinogradarske obitelji što je zanimljiv podatak za našu Etnografsku zbirku koja većim dijelom opisuje životni vijek vinove loze. Vraz je iznimno volio svoj zavičaj pa ćemo predstaviti i pokoji njegov stih posvećen seoskoj idili kao i neke stihove ljubavne lirike. Značajan je doprinos Stanka Vraza hrvatskoj etnologiji te razumijevanju drugih kultura na što ćemo se također osvrnuti.

Program će biti u romantičarskom i romantičnom duhu upotpunjen glazbenim dodatkom u kojem će biti izvedene dvije kraće skladbe poznatog pijaniste i skladatelja Frédérica Chopina koji je imao u svom životu nekoliko dodirnih točaka sa Stankom Vrazom.

Vođenje kroz Etnografsku zbirku biti će popraćeno nagradnom igrom pogađanja izloženih zagonetnih predmeta uz male nagrade iznenađenja.

Program ćemo zaključiti u Kušaonici vina OPG- Lovrec uz skroman gastro-eno doživljaj. Uz vatricu čitat će se hvalospjev prežganoj juhi mađarskog filozofa Béle Hamavasa i kušati prežgana juha po receptu Stanka Vraza uz čašicu poluslatkog vina.

Prigodni program trajat će od 20:00 do 22:00 sata, a Etnografska zbirka moći će se posjetiti i nakon programa od 22:00 do 00:00 sati u razmacima od svakih pola sata uz vođenje etnologa i nagradnu igru pogađanja izloženih zagonetnih predmeta. Moguća će biti kupnja vina obiteljske tradicijske proizvodnje po prigodnim proizvođačkim cijenama.

Molimo zainteresirane posjetitelje za naš program Noći muzeja da nam se prethodno jave i potvrde svoj dolazak putem e-maila na : info@vino-lovrec.hr ili broj mobitela : 098/242-778 zbog ograničenih slobodnih mjesta.

Organizator programa: Etnografska zbirka Lovrec