Što misli o Krleži, Kafki, Marquezu, Coelhu, čime se vodi u vlastitom književnom stvaralaštvu, čita li novine, kako provodi slobodne vrijeme i brojna druga pitanja dotaknuta su u književnoj večeri s Miroslavom Gakićem iz Strahoninca, ove srijede u Gradskoj kavani. U razgovoru koji je s njim vodila Aleksandra Ličanin publika je izbliza upoznala jednog od najznačajnijih djelatnika na našem kulturnom prostoru, a oni koji ga poznaju iz prikrajka su vrckavo dobacivali pitanja koja ne ostavljaju mjesta nedorečenostima i bude osmijehe na licima.

Po svemu jednostavan, Miroslav Gakić izvrsni je poznavatelj književnog stvaralaštva u kojem se i sam okušao šest puta do sada, objavljujući knjige u vlastitom izdanju. Komentirao je i domaća imena s područja književnosti i medijskog spisateljstva.

– Nikada se nisam javljao na natječaje za financiranje izdavanja mojih knjiga jer sam i sam urednik biblioteke Insula Grada Čakovca pa ne želim da ispadne nešto što ne bi trebalo ispasti. U Insuli smo svojedobno izdali važnu knjigu „Obješeni“ Kristiana Novaka koji je izvrstan pisac i njegova „Črna mati zemla“ zaslužuje svaki uspjeh koji postiže. Žao mi je da mu prva knjiga iz Insule nije prepoznata, jer je također izvrsna. Ono što obilježava pisce u Hrvatskoj jest činjenica da ne žive samo od književnosti, već rade kao akademski profesori, pišu vlastite osvrte i analize u novinama, općenito surađuju s medijima i kazalištima. Tako je s Miljenkom Jergovićem, Zoranom Ferićem, Antom Tomićem,… Da bude posve jasno, u hrvatskoj književnosti novaca nema i od toga se ne živi  – rekao je među ostalim M. Gakić po kojem su Kafka i Krleža pisci čiji je doseg teško nadmašiti, a Coelho šarlatan.

Miroslav Gakić je profesor sociologije i bibliotekar čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog iza kojeg je i posao uređivanja književnog godišnjaka „Reči rieč“, časopisa „Ako“, pokretanje četiriju školskih listova. Aktualni je urednik biblioteke Insula, a vlastiti niz od šest objavljenih knjiga, od kojih je posljednja „Narod poznaje svoje junake iz 2012., nastavit će sedmim naslovom koji će iz tiska izaći upravo ovih dana. Promocija te knjige na temu televizije ponovit će se u Gradskoj kavani vrlo brzo. Tko zna, možda i tada zapjevaju Goran i Andreja Šafarić baš kao što su i sada dajući ugodan glazbeni pečat večeri u Kavani.

Sve u svemu, ako je suditi po upravo održanom druženju, novih spoznaja i smijeha neće nedostajati.