U petak 27.01.2017. održana je Noć muzeja u čakovečkom muzeju. Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja bila “Glazba i glazbeni velikani” nije nam bilo teško odlučiti se za predstavljanje naših dvojice najpoznatijih stvaratelja na području glazbe, a to su najpoznatiji hrvatski etnomuzikolog i zapisivač narodnih pjesama DR. VINKO ŽGANEC i skladatelj svjetskog glasa, rođeni Čakovčanec JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI.

U predstavljanju lika i djela dr. Vinka Žganca kulturno-scenski program pripremili su žitelji OPĆINE VRATIŠINEC, rodnog mjesta dr. Žganca. To međimursko malo mjesto godinama njeguje sjećanje na svog poznatog sumještanina i pripremili su bogat program za svečano otvorenje manifestacije Noći muzeja. Predstavili su nam se pjesmom, plesom i običajima: KUD DR. VINKO ŽGANEC VRATIŠINEC, MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR DR. VINKA ŽGANCA IZ VRATIŠINCA, UČENICI OŠ DR. VINKO ŽGANEC IZ VRATIŠINCA I KUU DRUŠTVO ŽENA GORNJI KRALJEVEC koje su nas počastile i tradicionalnim kolačima svoga kraja.

U suradnji s Maticom Hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja otvorena je IZLOŽBA “KLJUČ MEĐIMURJA” povodom 100. obljetnice tiskanja knjige Vinka Žganca: “Hrvatske pučke popijevke Međimurja”. Autor izložbe STJEPAN SUČIĆ nadahnuto je govorio o značaju dr. Žganca za čitavu hrvatsku kulturu i ukazao nam još jednom koliki je njegov značaj. U kreiranju izložbe sudjelovali su i prof. Ivan Pranjić iz Matice Hrvatske Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu i Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Nakon svečanog uvoda i službenog otvorenja Noći muzeja od strane međimurskog župana Matije Posavca u muzejsko-informativnom centru dr. sc. IRENA MIHOLIĆ iz Instituta za etnologiju i folkloristiku održala je predavanje o dr. Vinku Žgancu. Zaslužnim građanima, institucijama i udrugama podijeljene su knjige “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” u kojima je objavljena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Žgancu. Popratni glazbeni program održala je mlada kantautorica LEA ŠPRAJC, studentica etnologije i kroatistike.

U čakovečkom muzeju pohranjena je Memorijalna zbirka Slavenski te smo u 2016. godini slaveći 120. godišnjicu rođenja Slavenskog postavili tematsku izložbu pod nazivom “Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!”. Kako bi zaokružili tu važnu godišnjicu, u stalnom postavu Muzeja Međimurja otvorena je na Noć muzeja TEMATSKA SOBA JOSIPA SLAVENSKOG, ali i prezentirana VIRTUALNA IZLOŽBA O SLAVENSKOM koja će biti dostupna široj zainteresiranoj publici i istraživačima povjesničarima i muzikolozima uskoro i na Internetu.

Stalni postavi muzeja bili su otvoreni za razgled do 1 sat iza ponoći. (MHS)