Dok je nekada na svakome međimurskom gruntu bila barem jedna krava i svaka sneha je znala kako se radi sir današnja situacija potpuno je drugačija. Danas ne da snehe ne znaju raditi sir, nego sela više nemaju ni krava. Međimurska sela se mijenjaju, mijenjaju se i navade ljudi koji u njima žive, ali ono što ostaje je ljubav prema domaćim, tradicijskim i zdravim proizvodima.

Još uvijek se sjećam kako je baka znala danima cijediti sir u gazi koji je pravila od mlijeka koje sam svaku večer nosio u kantici od susjede. Moja je baka bila jedna od onih sneha koja je došla ‘k hiži’ i znala je napraviti pravi domaći sir. Prije dvije godine, u Belici, obitelj Krnjak krenula je u pustolovinu otvorivši prvu međimursku siranu. Predvidjevši današnju situaciju sve nižih otkupnih cijena mlijeka odlučili su svoje mlijeko preraditi u sir i kao takav ponuditi ga kupcima na vlastitom dvorištu.

IMG_0904_1575x1050

Sve svoje proizvode baziraju na pravom, domaćem mlijeku dobivenom isključivo od vlastitih grla. U jednoj od najboljih farmi u Međimurju, na površini od preko 5000 kvadrata, kravice svakodnevno maze i tetoše kako bi one dale što kvalitetnije mlijeko koje će onda oni preraditi u ukusan i zdravi domaći sir. Kod proizvodnje sira spojili su tradiciju i nova znanja. Pohađajući mnoge seminare, ali i slušajući stare snehe spojili su iskustvo sa strukom  i tako dobili najkvalitetniji proizvod koji je daleko bolji od bilo kojeg industrijski proizvedenog sira. U sklopu male sirane nalazi se i kušaona sireva gdje možete isprobati sve njihove proizvode ali i gdje će vas oni savjetovati kako iste najbolje iskoristiti ili s kojim ih vinima spojiti. Ovdje ćete imati prilike probati pravi međimurski sir s vrhnjem, škripavac, domaći jogurt, kuhane sireve s dodacima začinskog bilja, slatki međimurski sir i kralja svih sireva – pravi međimurski turoš.

Ta što je prava međimurska gibanica ako u njoj nema pravog međimurskog sira? Kakva bi to bila ‘gerba’ ako se ne bi zalijala s domaćim vrhnjem? I kakvo bi to bilo ‘meso z tiblice’ ako se uz njega ne bi poslužio pravi međimurski turoš? I za kraj. Gazdarica je s nama podijelila jedan, sada već polako zaboravljeni recept, Juhu sa štruklima sa sirom. Ova juha nije bila česti gost na stolovima naših baka. Što zbog duge pripreme, što zbog toga jer se posluživala u svečanijim trenucima.

Juha sa štruklima od sira

Sastojci za tijesto: 75 dag brašna, malo soli

Za nadjev: 75 dag kravljeg sira, 1 žličica soli, 2 jaja, 3 žlice masti,

1/2 glavice luka, 4 žlice kiselog vrhnja, papra.

Tijesto zamijesiti od brašna, soli i malo mlake vode, razvaljati ga i razvući da bude malo deblje nego za običnu savijaču. Svježi sir zdrobiti vilicom, posoliti ga, dodati mu jaja i dobro promiješati. Tim nadjevom namazati tijesto, saviti ga i rubom tanjura rezati štrukle. Takve štrukle kuhati u 2,5 l posoljene vrele vode. Na svinjskoj masti ispržiti nasjeckani luk. Tada mast, bez luka sipati u juhu. Umiješati kiselo vrhnje i dodati soli i papra prema želji.