U utorak je prigodnom svečanošću obilježen početak rada ispostave Državnog arhiva za Međimurje u Čakovcu. Od danas građani Čakovca i okolice, ali i cijelog Donjeg Međimurja, više neće morati po potrebne dokumente putovati u Štrigovu, već će sve usluge moći dobiti u Čakovcu.

Nove prostore otvorili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar i voditelj Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Branko Kaleb.

Grad Čakovec ustupio je prostor u kojem se nalazi Ispostava, a Državni arhiv za Međimurje i Ministarstvo kulture prostor su opremili i uredili. Kako je rekao gradonačelnik, uređenjem i otvaranjem ove ispostave, svim stanovnicima Čakovca, ali i ovog dijela Međimurja, omogućuje se da brže, jednostavnije i jeftinije dođu do potrebnih arhivskih dokumenata, primjerice starih građevinskih dozvola i slično. „Čakovec je administrativno središte Međimurja, a Državni arhiv je do danas bila praktički jedina institucija koja nije imala ured u Čakovcu. Ovo otvaranje ide u korist građanima, a dok se u potpunosti informatizira i digitalizira, usluge će se moći dobiti istog trena.“, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Kovač.

Prije 10 godina kad je osnovan Državni arhiv za Međimurje, za njegovo sjedište odabrana je Štrigova, gdje se, u prostoru stare škole, od 2002. godine nalazila ispostava varaždinskog arhiva. Iako je otvaranje ove ustanove u tom dijelu Međimurja pozitivno, građanima je to stvaralo poteškoće, jer su za svaki dokument koji su trebali od arhiva trebali otići do Štrigove, što im je stvaralo troškove. „Zahvaljujem se gradonačelniku Kovaču što nam je izašao u susret te ustupio ovaj prostor u središtu Čakovca, jer ovime našu uslugu približujemo svim građanima“, naglasio je ravnatelj DAM-a Jurica Cesar.

Otvaranje nove ispostave pozdravio je i Branko Kaleb iz Ministarstva kulture, naglasivši da će se ulaganja nastaviti, ne samo kroz uređene prostora, već i kroz digitalizaciju građe.

Ispostava Državnog arhiva za Međimurje u Čakovcu, nalazi se u Ulici Kralja Tomislava 34, u samom središtu grada. Radno vrijeme ispostave je utorom od 12 do 15 sati, četvrtkom od 12 do 15 te petkom od 9 do 12 sati. Naravno, ukoliko se ukaže potreba ono će se produžiti.