Hajdinska kaša, poznata kao i heljdina kaša, jedna je od najkorištenijih namirnica u kuhinji Međimurja. Podrijetlom sa sjevera Europe, ove biljka zapravo nije žitarica, iako to mnogi misle. Popularna je ponajprije zbog svojih visokih prehrambenih vrijednosti, posebice kod osoba s povišenim šećerom u krvi, kao i kod osoba koje moraju paziti na prekomjerni unos kalorija. Razlog tome je taj što je ova namirnica bogata ugljikohidratima i sadrži sporo probavljiv škrob. Zanimljiva je činjenica da je heljdina kaša odličan izvor vitamina B1, vitamina E, magnezija, fosfora i željeza, kao i vitamina B2 i kalija.

Kaša se obično poslužuje kao prilog, a koristi se i kao nadjev (sarme i slično). Heljda je u svijetu popularna i po brašnu koje se od ove namirnice dobiva, a koje se često koristi u pripremi štrukli, žganaca i raznih peciva, iako to nije slučaj u Međimurju.

Recept za pečenu racu s hajdinskom (heljdinom) kašom

Sastojci: 1 mlada patka (raca), 15 dag dimljene slanine, 40 dag hajdine (heljdine) kaše, 8 dag maslaca, 1 dl ulja, 1 kg kiselih jabuka, 20 dag suhih šljiva, 2 dl bijelog vina, glavica luka, sol, papar, peršinovo lišće, juha za podlijevanje.

Priprema: Očistite i posolite patku pa u nju stavite narezane jabuke, kosani peršin, narezanu slaninu i maslac. Izvana je nauljite. Pecite u pećnici (na cca 200 stupnjeva) i podlijevajte mješavinom vina i juhe. U preostalom vinu skuhajte jabuke i suhe šljive. Za kašu na preostalom maslacu ispirjajte sitno narezani luk i slaninu, umiješajte dobro opranu kašu i pirjajte 35 minuta podlijevajući juhom. Uz narezanu patku poslužite kašu, jabuke i šljive te prelijte masnoćom od pečenja i pospite nasjeckanim peršinom.

Želimo vam dobar tek!