Ako šećete centrom Čakovca krajem srpnja ili početkom kolovoza, vaš će pogled sigurno primamiti šarenilo koje ispunjava nebo nad središnjom gradskom ulicom. Avenija je to kišobrana, sada već zaštitni znak najveće međimurske turističke manifestacije. Ispod nekoliko tisuća komada oruđa za zaštitu od kiše smješta se više od 300 izlagača koji nude svoje rukotvorine, autentične suvenire te prikazuju originalne načine izrade tradicijskih proizvoda karakterističnih za Međimurje. Bogata enogastronomska ponuda koja uključuje medičarske proizvode i prepoznatljive međimurske brendove izvrsno se nadopunjuje s ambijentom i općom festivnom atmosferom manifestacije.

Kako bi olakšali dolazak našim gostima, poduzete su mnoge mjere vezane uz prijevoz, parking i smještaj. Spomenimo kako Hrvatske željeznice u vrijeme Porcijunkulova odobravaju 40 posto popusta na karte za posjetitelje Čakovca. Ovaj se popust može ostvariti i za dvosmjerna putovanja sa svih kolodvora Slovenskih željeznica do kolodvora Čakovec. Osim spomenutih djelatnosti, organiziraju se i brojne dječje pričaonice, igraonice te radionice (obično podno isušenog jezera Starog grada), razne prezentacije, promocije specifičnih djelatnosti i umjetničke izložbe. U suradnji s konjičkim klubovima organizira se i međunarodni konjički turnir u preponskom jahanju. Ugostitelji u centru grada pripremaju zabavni program s naglaskom na mlađe generacije, a svoje mjesto pronašla je i humanitarna akcija za najpotrebitije osobe iz zajednice. Svi zainteresirani informacije o događanjima mogu dobiti na internetskoj stranici www.porcijunkulovo.com, a koncerti se mogu pratiti i putem “live streaminga”, odn. internetskog uključivanja uživo.

Ta činjenica, kao postojanje aplikacije “Porcijunkulovo” za pametne telefone (podržava Android i iPhone uređaje) vjeran su prikaz toga kako se razvijao međimurski sajam tradicionalnih zanata te od lokalnog festivala postao supranacionalan događaj koji privlači turiste iz susjednih zemalja, ali i šire.