Znate li što je jedna od zanimljivijih strana Međimurja? To što je Međimurje prepuno manjih naselja koja nisu ni malo poznata široj javnosti.

Tako se uz Čakovec i Mursko Središće, kao središte Donjega Međimurja ističe Prelog. Manje je pak poznato kako u Međimurju postoje i Preloge nedaleko Ivanovca, koje ne treba miješati s Prelogom.

Da odmah probamo razjasniti, Ivanovčani češće kažu Preloge tj. na Prelogama iako se koristi i naziv Prelogi.

Gdje se točno nalaze Preloge?

Preloge su smještene na cesti koja vodi iz pravca Ivanovca prema Vulariji tj. prema Totovcu. Relativno su poznatije ribičima koji zaselak znaju po obližnjoj šljunčari koja je u njihovim krugovima prepoznata kao jedna od boljih lokacija za sportski ribolov u Međimurju.

Šaranski kup u Prelogama kod Ivanoca (FOTO: emedjimurje.hr)

Šaranski kup na Prelogama kod Ivanovca (FOTO: emedjimurje.hr)

Preloge su zapravo ulica koja je od ostatka Ivanovca odvojena nenaseljenim prostorom, koji je danas najvećim dijelom pretvoren u oranice.

Općenito gledajući, okolni prostor Preloga čine prostrane livade i pašnjaci na kojima je tijekom prošlosti pasla stoka.

Preloge se danas vežu za sportsko-ribolovnu scenu

Danas se Preloge neodvojivo vežu uz spomenutu šljunčaru, u čijoj je neposrednoj blizini izgrađeni ribički dom lokalnoga ŠRD-a Linjak. Spomenuto je društvo aktivno i uvelike prisutno na međimurskoj sportsko-ribolovnoj sceni, a prostor uz dom je uređen za rekreativne svrhe.

Zbog blizine Čakovca, Preloge su svakako vrijedne posjeta, primjerice laganom vožnjom bicikla do obližnje šljunčare.