Ako volite povrće, a posebice crvenu papriku, tada znate o čemu ćemo u ovom članku pisati. Naime, kako nam ljeto ide prema kraju, bliži nam se doba godine kad ponosno ubiremo plodove mukotrpnog i cjelogodišnjeg rada na našim vrtovima. Paprika, kupus, zelje, luk, mahunarke. Svo ovo povrće nalazi se na tipičnom međimurskom vrtu, no isto tako, upravo je ono najbolje za pripremu najukusnije zimnice koja će nas tijekom zimskim mjeseci hraniti vitaminima ljeta.

No nije izrada zimnice običaj koji se njeguje samo zaradi dobrog i ukusnog finalnog proizvoda, već je to i idealna prilika da cijela obitelj zasuče rukave i zajedno provede kvalitetno i edukativno slobodno vrijeme.

Spremanje zimnice je posebna kulinarska vještina u kojoj se domaćica sela nadmetala sa svojim susjedama. Tko će pripremiti bolju zimnicu? Čija će paprika biti najukusnija? Takva su pitanja nekad bila pitanja časti. Pripremljeni raznovrsni plodovi morali su ostati čvrsti do proljeća i izgledati kao da su sada ubrani, a slatko koje se spremalo od šumskih plodova bilo je više nego «delicija». Nekim vrstama povrća dodavali su začine kao: vlasac, kopar, papar u zrnu, češnjak i korijander koji su svakoj zimnici dali jedan poseban “štimung”.

Marmelada domaća

Naše bake bile su odlične domaćice. Povrće i voće za zimu prerađivale su na različite načine, a prema njihovim receptima,  povrće i voće se prerađivalo isključivo na prirodan način te se nisu koristili nikakvi konzervansi. Još nam je i danas, npr. u sjećanju rajčica (paradajz) nepravilnog (kvrgavog) oblika s po nekoliko manjih «krastica» na sebi, ali kad se prerezao po polovini osjetio se miris i sva njegova čar. Danas takvih rajčica više nama, jer osim što je pepelnica (bolest) uništila nekadašnje sorte povrća, vliki utjecaj na današnje povrće imaju i vrste koje su novijeg uzgoja – čim pravilnijeg oblika i što ljepšeg izgleda. No je li pravilan oblik i lijep izgled znak da je neki plod ukusan? Nikako!

Danas se polako ali sigurno vraćamo njihovom načinu pripreme s razlogom – želimo zdravu ishranu, unatoč tome što se na tržištu pojavljuju novi proizvodi konzerviranog povrća ili voća.

Pravilo broj 1! Uvijek čisto

Osnovno pravilo da zimnica uspije je ispravno i besprijekorno čisto posuđe, povrće i voće koje mora biti prvenstveno kvalitetno, dok špajz  mora biti suh, sunčan i prozračan (najbolje da je na propuhu). Uz kvalitetno povrće, moramo koristiti i kvalitetan ocat (vinski ocat, kvasinu, koja se upotrebljavala i kao zamjena za sok limuna) i kvalitetnu sol (po mogućnosti morsku) te kvalitetno crijevo za zatvaranje (uz neke naputke moramo pribaviti celofan).

Kako odmjeriti bez vage?

  • 1 velika žlica ulja – 10 grama
  • 1 velika žlica soli – 15 grama
  • 1 velika žlica šećera – 15 grama
  • 1 velika žlica octa – 20 grama
  • 1 mala žlica soli – 5 grama
  • 1 mala žlica šećera – 5 grama
  • 1 mala žlica ulja –  3 grama
  • 1 mala žlica octa – 6 grama

Šećer na kuhači

Stavljanje namirnica u staklenke

Namirnice se uvijek stavljaju vruće tako da i staklenke («patent-boce») moraju biti tople. Zagrijte ih i držite na zagrijanoj kuhinjskoj krpi i tijekom punjenja Najprije u njih stavite jednu žlicu zimnice, pričekajte da se staklenka jače zagrije, te nastaviti puniti malo-pomalo. Ne nadijevajte staklenke nikada do vrha, neka ostane barem 2 cm do vrha.

Odlaganje staklenki

Držite ih spremljene na tamnom, suhom i svježem mjestu. Na suhom da se ne stvara plijesan, na hladnom da se ne suše i na tamnom da na svjetlosti sadržaj ne izgubi boju. Povremeno kontrolirajte zimnicu kako bi na vrijeme otkrili eventualno prve znakove kvarenja. Kod vađenja namirnica iz staklenke koristite drvene ili plastične žlice ili hvataljke.

Kada je koje povrće i voće aktualno?

Lipanj – ovo je najpogodniji mjesec za pripremanje: trešanja, jagoda, višanja, ranih vrsta marelica, zelenih oraha, ribizla, ranih vrsta šljiva, karfiola, mrkve, graška

Srpanj – marelice, ribizli, maline, ogrozdi, breskve, šljive, kruške, zeleni orasi, karfiol, grašak, mahune, mrkva, peršin, tikvice

Kolovoz – vrijeme je za zimnicu od: borovnica, malina, ogrozda, bresaka,, dinja, dunja, jabuka, grožđa, kupina, smokava, šljiva, bundeva (buča), gljiva, krastavaca, paprike, rajčice, mahuna, mrkve, patliđana, tikvica

Rujan – zrele su breskve, dinje, dunje, jabuke, kruške, grožđe, kupine, šljive, bundeve, dunje, gljive, krastavci, paprike, rajčice, mahune, mrkva, patliđan, tikvice

Listopad – dinje, dunje, grožđe, jabuke, kestenje, kruške, kupine, lubenice, paprike, rajčica, patliđan, kupus, bundeve

Studeni – nije kasno za: kestenje, južno voće i kupus

Koliko zimnice pripremiti?

Marmelada

Čak ni iskusnim domaćicama nije lako točno odrediti koliko zimnice treba pripremiti. Ako ostave više nego što treba – baciti će se, šteta je. Ako naprave manje – opet je šteta, nestat će već na početku ili na sredini zime. U pravilnoj ishrani zimnica ima veliku značaj jer omogućava da povrće i voće budu tijekom čitave godine obavezni dio svakodnevnih obroka. U nastavku možete vidjeti koliko vam je zimnice potrebno za prosječnu obitelj od 4 člana (za period od studenog do travnja).

Marmelada ili džem – 36 kilograma (180 dana X 50 grama po osobi, to jest ukupno 9 kilograma po osobi)

Kompot – 40 litara (u studenom i prosincu jednom tjedno po 1 l za sva četiri člana obitelji, a od siječnja do travnja po 2 l tjedno)

Voćni sokovi – oko 45 litara

Kiseli krastavci i paprika – 15,5 kg (dva puta tjedno po 80 grama po osobi)

Kiselog kupusa – 48 kilograma (dva puta tjedno kao glavno jelo i jednom u obliku salate ili dodatka jelima, što po osobi iznosi 0,5 kg tjedno)

Svježeg ili zamrznutog povrća – 108 kg (tu su mahune, grašak, mrkva, koraba, karfiol (cvjetača) špinat i cikla, po 15 dag dnevno po osobi)

Krumpira – 72 kg (3 puta tjedno, 25 dag po osobi)

Graha – 6 kg (jednom tjedno, po 25 dag za cijelu obitelj

Luka – 24 kg (po kilogram tjedno, za cijelu obitelj)

Jabuka – 30-40 kg