Jeste li znali da se u Međimurju nalazi prvo naftno polje s koncesijom na svijetu? Ovim pitanjem započeti ćemo ovaj članak, jer smo sigurni da među našim čitateljima ima onih kojima je ovo prvi doticaj s ovom informacijom. Da! Istina je! U Međimurju, točnije u naselju Peklenica tik do Murskog Središća, nalazi se prvo naftno polje s koncesijom na svijetu. Danas ovo naftno polje više ne služi svojoj svrsi, no lijepa je turistička atrakcija koja je do prije nekoliko desetljeća bila izvor zarade brojnih obitelji.

Uz naftu, znate li da je naš najsjeverniji grad – Mursko Središće također poznat po jednoj rudi, no onoj u krutom obliku – ugljenu? Da, Mursko Središće je “Grad rudara” u kojem je do prije nešto više od 25 godina ovaj posao također obavljala velika većina muškaraca. Zapravo, cijelo područje od Svetog Martina, preko Hlapićine, pa sve do Miklavca bilo je bogato rudama. Danas vrlo lako možete vidjeti iskopine –„halde“ – nakupine zemlje na ravnim poljanama, a upravo su pokraj i oko tih iskopina danas cijeli labirinti podzemnih tunela iz kojih se je u prošlom stoljeću vadio poznati, smeđi ugljen.

Photo: LM Komunikacije

Photo: LM Komunikacije – Spomenik Rudarima u Murskom Središću

Zanimljivo je to da danas gotovo da i nema nikakvih obilježja i naznaka o tome da je ovaj dio Gornjeg Međimurja bilo poprilično poznati izvor ugljena. Moramo spomenuti kako život tada nije bio nimalo lagan, pogotovo ne za one koji su svoje dane provodili u nesnosnim vrućinama podzemnog svijeta, a sve s ciljem priskrbljivanja novca za svoju obitelj. Rudari su živjeli i radili u gotovo nehumanim i teškim uvjetima, a tijekom rada su bili izloženi iznimnim naporima, da bi na kraju radnog dana pješke po nekoliko kilometara odlazili svojim kućama.

Upravo je u njihov spomen otvoren i Centar za posjetitelje koji se nalazi u Murskom Središću i u kojem svi posjetitelji mogu saznati više o svakodnevnom životu rudara te poslu kojeg su obavljali, a u samom centru grada ponosno stoji spomenik rudaru kojeg su mještani podigli u čast svim rudarima.

Naravno, kako se dobar glas brzo širi, tako je i vijest o Međimurju kao rudarskom raju odjeknula Europom u brzini munje. Upravo to, rezultiralo je dolaskom Mađarsko-Engleske kompanije 1913. godine na područje Međimurja, točnije na područje Svetog Martina na Muri u potragu za naftom. Ono što su pronašli nije bila nafta. Bila je to termomineralna voda, danas poznata kao jedna od najljekovitijih voda Europe. Tko zna gdje bi Međimurje bilo danas da su pronašli primjerice naftu? Jedno je sigurno, da su pronašli naftu, danas Međimurje ne bi bilo ovako dobro pozicionirana destinacija na turističkoj karti Hrvatske, jer upravo je termomineralna voda najviše iskorištena u smislu promocije turizma.

Izvor: Arhiva Termi Sveti Martin

Izvor: Arhiva Termi Sveti Martin

Zahvaljujući ljekovitoj vodi, danas Međimurje ima Terme Sveti Martin, jedno od najboljih kontinentalnih turističkih poduzeća u Hrvatskoj, a samo je pitanje vremena kada će i naše preostale turističke atrakcije, posebno Spomen dom Rudarstvu i Naftno polje u Peklenici postati prepoznatljiv brand koje Međimurje u turističkom smislu pruža.