Prvi puta u lijepoj našoj moći ćemo kušati koktele koji su odležali godinu dana. Ovaj svjetski trend odstajalih koktela po prvi puta moći će se kušati u klubu Arcus ove subote, 03. listopada. Sve o novom svjetskom trendu ispričati će nam Master Kishoni –  Vjenceslava Madića, koji  je cijeli život posvetio koktelima. Uživa u njihovoj pripremi, žongliranju, ali i u podučavanju drugih u svojoj školi za barmene, koju nije lako završiti.

Što je starenje koktela u bocama?

Starenje koktela u bocama  je proces koji blago oksidira i sljubljuje kemijske reakcije koje se prirodno javljaju tijekom miješanja pića. Kada se miješa koktel, njegovi se sastojci u početku pomiješaju zajedno, pa najednom nastane mnogo kemijskih reakcija. To znači da je piće u tom trenutku veoma „aktivno“ zbog energije mnogih kemijskih reakcija koje uzrokuju pravu „oluju“ okusa. Međutim, ako,nakon početnog miješanja pića mješavinu ostavimo stajati neko određeno vrijeme, kemijske reakcije će teći svojim prirodnim putem i dovršiti svoj reakcijski ciklus. Tako se dobiva kemijski mnogo „sređenija“ mješavina; takva u kojoj se nestabilnost zbog početnih kemijskih reakcija smirila. Stavljanjem pića u prave uvjete – drugim riječima u bocu koja se sprema u hladan i mračan podrum – piće je zaštićeno od štetnih učinaka svjetla i bilo kakvih promjena temperature. To tekućini omogućuje da se smiri i da stari na kontroliran način.Ipak, potrebno je napomenuti da uspjeh procesa starenja koktela u bocama uvelike ovisi o vrsti koktela koji se spravljaju.starenja boca je, u stvari, prikladan samo za koktele koji su napravljeni od alkohola koji ne sadrže voće ili neke druge sastojke koji mogu fermentirati. Za najbolje rezultate, piće treba sadržavati potpunu osnovu kao što je Vermouth jer sadrži veliki broj bilja i začina. Proces starenja boca često razvija velik spektar novih i zanimljivih okusa uslijed bilja u Vermouthu.

12063919_10207605277869190_1761145809_n

Kako je nastalo starenje boca?

Od sredine pa do kraja prvog desetljeća 21. stoljeća, poznati barmen Tony Conigliaro na dar je dobio staru bocu Dubonneta iz 1920-tih. Na njegovo oduševljenje, okus je bio bolji nego u neke nove boce.„Zasigurno“, razmišljao je, „ako Dubonnet ima bolji okus nakon što je „ostario“, zašto se isto ne bi odnosilo i na koktele?“ I tako je Tony napravio seriju Manhattan koktela i ostavio ih u svom podrumu da ostare. Nakon šest mjeseci kušao je Manhattan koktele – ALI uopće nisu imali dobar okus pa ih je Tony vratio natrag u podrum. Kako je vrijeme prolazilo gotovo da je na njih i zaboravio. Nakon još 18 mjeseci, Tony je spremao svoj podrum i naišao na tada već dvije godine stare Manhattan koktele. Kad ih je otvorio i kušao, bio je oduševljen jer su imali fantastičan okus.

Rođen je novi trend.

Tony je počeo spremati cijele serije Manhattan koktela kako bi ostarjeli i kako bi unaprijedio proces. Također je počeo istraživati druga pića koja bi mogla biti kandidati za ovaj proces. Prirodan idući izbor bio je kubanski klasik – El Presidente.

10446672_801634273284415_6905919151883477697_n

Kako starenje boca može raditi za vas?

Proces starenja boca u idealnim uvjetima zahtijeva tamne i hladne podrume pa se isplati pronaći podrum koji ćete koristiti. Ako to nije moguće, vrijedi improvizirati kako bi se stvorili slični uvjeti koji mogu biti funkcionalni jer je starenje boca izvrstan način da se približite i komunicirate sa svojim gostima. Spremanjem pića na različite duljine vremena, možete stvoriti razne „stare godine“ (vintage) kojima možete svoje goste povesti na putovanje kroz proces starenja. Vaš će gost biti iznenađen koliko osjetna može biti razlika među okusima pića nakon 6 mjeseci, godine i 2 godine. To ne samo da je fascinantna tema razgovora, već je i izvrsna prilika da povećate svoju prodaju na baru jer svi znamo na primjeru dobrih starih pića da prodajna cijena pića raste s njegovom starošću!