Ni nakon pune 132 godine tradicije, obitelji Cmrečnjak ne nedostaje vizije koja dosljedno prati trend i kombinira ga s baštinom. Ne nedostaje im ni strasti u potrazi za pravim omjerom sladora i kiselina, dubine i svježine ne bi li odnjegovali svoja vina tako da ih se dugo pamti.

IMG_9284_1280x853-min

U Svetom Urbanu su još 1884. Cmrečnjakovi pretci posadili prvi vinograd, da bi danas trsjem pokrivali hektare graševine, zelenog silvanca, sauvignona, sivog pinota, rajnskog rizlinga, rizvanca, žutog muškata, crnog pinota. I onda nastavljaju dodatno stvarati: cuvee Krčee, pinot crni rose, ledeno vino graševina, pjenušac Stridon, pjenušac Rose.

Šampioni kvalitete

Odvažnost u eksperimentiranju ne udaljava ih od uvriježenih vinarskih regula pa su tako u suncem oskudnoj i padalinama bogatoj 2014. godini uspjeli odnjegovati vrhunski Silvanac zeleni i Sauvignon. Lani su osvojili nagradu Šampiona kvalitete za dva vina redovne berbe Sauvignon  2015. i Pušipel classic 2015. U ovoj godini je čak šest od deset njihovih sorti – vrhunsko: Pušipel classic, Graševina, Rajnski rizling, Sivi pinot, Sauvignon i Muškat žuti. Na ovogodišnjem Sajmu GAST u Splitu ponovili su uspjeh „redovnog“ Sauvignona 2015. i potvrdili titulu Šampiona bijelih vina.

 

U otvorenom podrumu

Sve spomenuto i nespomenuto valja provjeriti. Uživo. Na Dan otvorenih podruma nakon Urbanova. Dođite 21. svibnja do Cmrečnjakovog podruma od 12 do 20 sati, kušajte vina, napravite podlogu mesom iz tiblice i nemojte voziti.

A na Mađerkinom bregu

… posadili su novi vinograd u kojem će niknuti sorte Pušipel i Merlot.